Csaknem másfél millióan torkoskodtak 10 év alatt

Forrás: turizmus.com

 2015. február 19. 20:48

A vendéglátóhelyek és a nagyközönség pozitív visszajelzései alapján a Magyar Turizmus Zrt. 2015-ben, 10. alkalommal is megszervezte a néphagyományra épülő gasztronómiai akciót. A Torkos Csütörtök népszerűségét jelzi, hogy számos étteremben jóval előre elkelnek a helyek.

Az elmúlt tíz évben, országszerte közel másfél millióan tértek be a részt vevő éttermek valamelyikébe Torkos Csütörtökön, vagy a számos meghosszabbított akció keretében. Lipcsey György Imre, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese elmondta: jövőre ismét megújul a Torkos Csütörtök.

Az akció célja a magyar éttermek és a magyar gasztronómia népszerűsítése. 2006-ban a „Nagy Ízutazás" kampány keretében indította útjára az MT Zrt. azzal a céllal, hogy a hazai lakosság a gasztronómián keresztül fedezzen fel újabb magyarországi tájakat, ismerje meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, italokat, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat. Az akció kiváló alkalom arra is, hogy a vendéglőbe járók fél áron próbáljanak ki valami újat, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe és új ízeket fedezzenek fel.

 

A kínálat évről évre szélesedett: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig országszerte több száz étterem közül választhattak az érdeklődő ínyencek.

Valamennyi korábbi akció értékelése azt mutatta, hogy ezeken a napokon a részt vevő vendéglátóhelyek túlnyomó többségénél nemcsak a vendégforgalom emelkedett, hanem a bevételük is növekedett annak ellenére, hogy 50%-os kedvezményt nyújtottak. Az étteremtulajdonosok túlnyomó többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be. A résztvevők nagy része hamar felismerte az akcióban rejlő promóciós és marketinglehetőségeket: az extra vendégkör, a teltház és a Torkos Csütörtökkel járó médiaérdeklődés hosszú távon megtérülő befektetés.

A jubileumi Torkos Csütörtök alkalmából szervezett ünnepi sajtótájékoztatón Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: ez a nap nem elsősorban a profittermelésről szól az éttermekben, sokkal inkább tetten érhető a vendéglátó szakma társadalmi felelősségvállalása. Az ilyen akcióknak közösségi és társadalmi értéke is van. Fontos missziónk, hogy kedvet csináljunk az étterembe járáshoz. Ha az étterem jól szerepel ezen a napon, visszatérő vendégeket nyerhet – fejtette ki az elnök. Egyre intenzívebb a helyi nyersanyagok felhasználása, aminek köszönhetően érvényesül a turizmus és a vendéglátás multiplikátor hatása a mezőgazdasági termékek exportnövelésének vonatkozásában is – tette hozzá.

A Torkos Csütörtök akció tehát az eredeti célja mellett több más fontos törekvésnek is eleget tesz. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy keresletet élénkít egy olyan holtszezoni időszakban (január-március) amikor a vendéglátóhelyek többségében alacsonyabb a forgalom.

Az elmúlt tíz évben – a visszatérő éttermekkel együtt – több mint 9000 étterem csatlakozott az akcióhoz és közel másfél millióan tértek be a részt vevő éttermek valamelyikébe Torkos Csütörtökön, vagy a számos meghosszabbított akció keretében. A 2015. évi akcióhoz 610 étterem csatlakozott. A résztvevő vidéki éttermek aránya meghaladja a 80%-ot.

Majd minden évben újdonságokkal jelentkeztek a szervezők: folyamatosan bővült az éttermeknek kedvezményeket nyújtó beszállítók köre és voltak olyan évek, amikor szálláshelyek is részt vettek a mozgalomban, úgynevezett Torkos csomagajánlatokkal. Az elmúlt években több száz szálláshely nyújtott kedvezményeket az akció keretében.

Az agrármarketing és a turizmusmarketing területek összekapcsolásának köszönhetően a tavalyi évben már egy egész gasztronómiai hét kezdetét jelentette a Torkos Csütörtök. A Vendéglátás Hetén a Torkos Csütörtököt a hazánkban először megrendezett SIRHA élelmiszeripari-, szálloda- és vendéglátóipari kiállítás követte, amely otthont adott a Bocuse d'Or szakácsverseny magyarországi döntőjének is.

Idén a két terület még szorosabb együttműködésével valósult meg a Torkos Csütörtök akció. Az Agrármarketing Centrum az országos gasztronómiai megmozduláshoz kötötte új Facebook oldalának indítását is, mely a www.facebook.com/agrarmarketingcentrum címen érhető el, és ahol folyamatosan frissülő információkat találhattak az érdeklődők.

Lipcsey György Imre, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese elmondta: jövőre megújul a Torkos Csütörtök. Több néphagyományhoz is szeretnénk hasonló országos akciót kapcsolni, hiszen sok olyan jeles ünnepünk van (például a pünkösd, a húsvét, a szüret, vagy az arató ünnep), amihez a Torkos Csütörtökhöz hasonló akció köthető.

Az MT Zrt. a Torkos Csütörtököt és az akció hivatalos honlapját különböző médiafelületein népszerűsítette hazánkban és idén – első ízben – a határon túl is. A megújult és kibővült kommunikáció részeként az étteremkereső funkció már angol nyelven is elérhető volt a www.gotohungary.com oldalon.

Az évforduló alkalmából a Magyar Turizmus Zrt. nyereményjátékot is szervezett azon vendéglátóhelyek részére, amelyek az oldalon érvényesen regisztráltak. A 9 turisztikai régió és Budapest regisztráltjai között régiónként 1, összesen 10 kitelepülési lehetőséget sorsolnak ki azokon a 2015. évben megrendezett eseményeken, amelyen a Magyar Turizmus Zrt. kiállítóként megjelenik. A sorsolásra február 20-án, pénteken kerül sor.

A Magyar Turizmus Zrt. 2009 áprilisától kizárólagos jogosultja a Magyar Szabadalmi Hivatal által 198 609-es számon lajstromozott Torkos Csütörtök védjegynek, így a szóösszetételt csak azon éttermek használhatják, amelyek regisztrált résztvevői a Magyar Turizmus Zrt. akciójának.

Az elmúlt tíz év tanulságai, az éttermek és a vendégek bejelentései, panaszai és javaslatai, továbbá az éttermekkel folytatott utánkövető levelezések alapján, mára mindenki számára világossá vált, hogy a szabályoktól eltérni nem lehet, az azokat be nem tartó éttermek nem vehetnek részt az akcióban. Ennek következtében profiltisztulási folyamat zajlott le, amelynek eredményeként 2015-ben is már csak azok csatlakoztak az akcióhoz, akik a hosszú távú célt tartják szem előtt.