Család- és fogyatékosságbarát panzió nyílt a Baráthegyi Majorságban

Forrás: turizmus.com

 2021. július 02. 12:39

Az országban egyedülálló panziót adtak át június 24-én Miskolcon, a Szimbiózis Alapítvány által működtetett Baráthegyi Majorságban.

A Baráthegyi Családbarát Panzió és Élményparkban a fogyatékos gyermeket nevelő családok számára is elérhető a kikapcsolódás és a feltöltődés. Miközben a szülők és egészséges gyermekeik a wellnessrészlegben töltődnek fel, a fogyatékossággal élő családtaggal képzett animátorok foglalkoznak fejlesztő és állatasszisztált terápiás foglalkozások keretében. Az itt töltött idő a pihenés mellett pozitív jövőképet is adhat a család számára, hiszen a Majorságban megtapasztalhatják, hogy fogyatékossággal is lehet teljes életet élni.

Az öthektáros élményparkban önfenntartó szociális farm működik, az innen származó zöldségekből, gyümölcsökből, tejből, tojásból, sajtokból, lekvárokból, szörpökből a vendégek asztalára is kerül. A panzió wellnessrészlegén sószoba, szauna, jakuzzi, fürdődézsa, szénsav-gázfürdő, fitneszgépek állnak rendelkezésre, illetve egy kisebb fürdőmedence is hamarosan megépül. Rendszeresen szeretnének tartani népi hagyományőrző és kézműves programokat, és hangsúlyt helyeznek az ökológiai gazdálkodás gyakorlati bemutatására is.

A 20 férőhellyel, 6 szobával és 2 apartmannal rendelkező panzió 164 millió forint kormányzati és európai uniós forrásból, valamint 50 millió forint, a Szimbiózis Alapítvány által biztosított önerőből épült meg más jelentős, céges és magántámogatások mellett. A beruházással 27 új munkahely jött létre, elsősorban fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára. Ők különféle munkakörökben dolgoznak, amelyek a szélesebb értelemben vett vendéglátáshoz (szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, wellnessrészleg működtetése, rendezvények bonyolítása), a panzió környezetének és majorsági attrakciók üzemeltetéséhez (pihenőpark és játszótér, állatsimogató, Interaktív Diósgyőri Játszóvár, néprajzi kiállítás), valamint a speciális turisztikai programelemhez kapcsolódnak (animáció, bébiszitter-szolgáltatás).

A 20 férőhelyes panzió és az élménypark 27 embernek ad munkát

Fotó: Szimbiózis Alapítvány

A panzió megkapta az ENAT (Európai Hálózat az Akadálymentes Turizmusért) védjegyét.

A Szimbiózis Alapítvány az átadóünnepséggel egy időben útjára indítja az „Egy hét mennyország” elnevezésű, egyedi társadalmi felelősségvállalási programját. A pályázatnak köszönhetően első lépésként 8 fogyatékossággal élő gyermeket nevelő család ingyenes pihenését teszik lehetővé.