Csalók jutottak be a Booking.com üzenetküldő rendszerébe

Forrás: turizmus.com

 2024. május 04. 14:51

A This is Money brit portál beszámolója szerint hackerek jutottak be a Booking.com üzenetküldő rendszerébe, ahonnan értesítéseket küldenek az ügyfeleknek, hogy fizessenek be különböző összegeket, különben törlődik a foglalásuk.

A Booking.com a lap megkeresésére azt nyilatkozta, hogy nem az ő honlapjukat vagy appjukat hackelték meg, hanem egyes szálláskiadó partnereik aloldalaihoz férkőztek hozzá a csalók, és onnan, valósnak tűnő üzeneteket küldtek az ügyfeleknek.

Hackereknek sikerült behatolniuk a Booking.com üzenetküldő rendszerébe

Fotó: 123rf.com

This is Money oldal több károsultat is megszólaltatott az ügyben. A vallomások egybehangzóak voltak, minden áldozat emailt vagy az alkalmazáson keresztül üzenetet kapott, miszerint ha nem fizetnek azonnal, törlik a foglalásukat – számol be az esetről az origo.hu.

Voltak, akiknek az az üzenet jött, hogy törölték a foglalását, de ha fizet, javítják a "tévedést".

Egy nő azt mondta, hogy Thaiföldre szervezett utazást és 900 fontot (416 ezer forint) vesztett az átverés miatt.

Egy bangkoki szállodába foglalt szobát egy éjszakára, hogy ott szálljon meg, mielőtt elindul a repülőtérre a másnapi hazafelé tartó járatra. Késő este már úton volt oda, amikor a Booking.com alkalmazáson kapott egy üzenetet, amely úgy tűnt, hogy a szálloda személyzetétől érkezett. A helyi pénznemben történő fizetést kérték, és azt írták, ha nem fizet azonnal, a foglalást törlik.

Észre kellett volna vennem, hogy ez több, mint amennyit a szállodáért fizettem, de nyilvánvalóan más pénznemben volt, és amikor az ember pánikba esik, hogy a foglalását útközben, az éjszaka közepén törlik, nem ez az első gondolata - mondta a nő.

Egy másik pórul járt személynek azt írták, a szálloda megváltoztatta a foglalási rendszerét, ezért a foglalás biztosításához újra meg kell adnia a kártyaadatait. Először 4 fontot (1850 forint) vettek le, majd további 144,72 fontot (67 ezer forint) vontak le.

A This is Money megkeresésére a Booking.com azt közölte, hogy nem térítik vissza a károsultak pénzét. Az illető személyek megpróbálhatják a bankjuktól visszakérni a pénzt, de az igényeket eddig minden esetben elutasították.