Csepp-premier és csapfoglalás

Forrás: turizmus.com

 2017. június 29. 16:22

A világ legjobb sörei közé emelték kategóriájukban a rétsági Fűtőház Sörfőzde kézműves söreit a közelmúltban lezajlott nemzetközi versenyek.

A minőségre kényesen ügyelő tulajdonos és főzőmester, Hava István Budán egyetlen vendéglátóhelynek, a Hunyadi Gasztroműhelynek engedte meg, hogy csapon is tartsák ezeket a söröket.

A sörfőzde egy éve alakult családi vállalkozás, az üzem teljesen új beruházás, amit pályázatok és támogatások nélkül valósítottak meg Hava Istvánék. Édesapja emlékére a söreit mozdonyokról nevezte el. A főzőmesternek az a szakmai hitvallása, hogy a sörgyártás sajátos technológiája miatt vagy sok sört lehet főzni nem igazán jó minőségben, vagy pedig kevés jó minőségűt – ők ezt választották. Az éves 450-500 hl-es kapacitásukkal egy dologra koncentrálnak, a prémium kategóriás sörök készítésére. Német, belga, és kis mennyiségben osztrák malátát használnak, amerikai és szlovén komlókat, belga élesztőt.

 

A sörfőzde V43 SZILI söre Lexingtonban, egy nemzetközi versenyen bronzérmet kapott

 

Februárban Dublinban rendezték meg a Dublin Craft Beer Cup sörversenyt, melyre Japántól Európán át Amerikáig neveztek a kézműves főzdék, ezen a Fűtőház az M63 BULLDOG sörükkel ezüst, a 327-139 nevű fekete stout sörükkel aranyérmet nyert – a Guinness hazájában(!) Ilyen még nem fordult elő a magyar kisüzemi sörfőzés történetében.

Júniusban pedig Lexingtonban (Kentucky), egy hasonló nemzetközi versenyen a 327-139 és a V43 SZILI sörük bronz-, az M63 BULLDOG sörük pedig aranyérmet kapott.

Hordóban csak két budapesti vendéglátóhelyre szállít a rétsági vállalkozás, amelyek garantálni tudják a minőséget. A pesti üzletről még tárgyalnak, Budán a Hunyadi Lakásbisztróban forgalmazzák tegnaptól a díjnyertes mozdonysöröket. Ennek a premierjét tartották június 29-én, az ünnepélyes csapavatás a Lakásbisztró „nagytestvérében”, a Hunyadi Gasztroműhelyben volt, ahol Boros Gábor étteremvezető és Hava István főzőmester közösen csapolta az első korsókat.

Boros Gábor és Hava István

Fotó: turizmus.com