Csinálják a fesztivált

Szerző: Pintér Tünde

 2014. június 12. 15:49

Kinek jó a fesztivál - avagy hogy jön ki a matek? címmel rendezett konferenciát a nyári fesztiválszezon indítása alkalmából a Heineken Hungária június 12-én. Az előadásokon és a kerekasztal beszélgetéseken a hazai fesztiválok gazdasági és társadalmi értékét vitatták meg a szakemberek.

Joris Huijmans, a Heineken Hungária vezérigazgatója köszöntőjében lemondta: a Magyarországon lévő mintegy 100, 5000 főnél nagyobb fesztiválból a Heineken mintegy 70-et szponzorál. A támogatásnak nem csak elfogyasztott hektoliterben mérhető, anyagi okai vannak, márkaépítés szempontjából is fontosak ezek az események, jó alkalmat teremtenek az új termékek bemutatására. A fesztiválok véleménye szerint igazi hungarikumok, melyek mögé a Heineken a jövőben is oda kíván állni.

 

Dr. Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője felszólalásában hangsúlyozta, hogy a fesztiválok - melyekből számításaik szerint évente több ezer van Magyarországon - élővé teszik a településeket, jó alkalmat kínálnak a helyi értékek bemutatására, pozitív szemléletformáló eszközzé válhatnak, csökkentik a szezonalitást, a turizmus Budapest-Balaton központúságát. A turizmusirányítás szerepe, hogy a szervezésüket a kiszámíthatóság érdekében támogatási rendszerrel ösztönözze, népszerűsítésüket pedig a Magyar Turizmus Zrt.-n és a helyi TDM szervezeteken keresztül segítse. Hozzátette: a jövőben lehetővé válhat, hogy a fesztiválok - a szálláshelyekhez hasonlóan - a nemzeti tanúsító védjegyrendszerhez csatlakozzanak.

A kerekasztal beszélgetésen Kundi Viktória, a Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének adjunktusa kiemelte: a települések (a szponzorokhoz hasonlóan) az események révén nem csak pénzbeli jövedelmet realizálnak, az indukált hatások (például a település imázsának formálása) legalább ilyen fontosak.

Összecseng véleményével Csákovics Gyula, Zamárdi polgármesterének véleménye. Zamárdinak a 2007 óta megrendezett Balaton Sound az idén 60 millió forint közvetlen bevételt hoz, ehhez jön hozzá a megnövekedett IFÁ-ból és IPÁ-ból származó plusz bevétel, melyeknek köszönhetően az idei évben a település bevételének 34 százalékát tudják fejlesztésre fordítani. A vendégéjszakák száma Zamárdiban évente 10-15 százalékkal emelkedik, a fesztiválozók a Balaton Sound ideje alatt Siófoktól Balatonlelléig, valamint a tótól távolabb eső településeken is vesznek ki szobákat.

Pálfalvi Márta, a Heineken Hungária vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy nagy fesztiválok esetében a szponzorációs összeg nem feltétlenül a fogyasztásban térül meg, a márkaépítő hatás viszont kifejezetten erős.

Fülöp Zoltán, a VOLT és a Balaton Sound egyik alapítója és főszervezője elmondta: miközben az arány minden fesztivál esetében más és más, az idei évben is jellemzően 3-4 pillére van a bevételeiknek. A legnagyobb rész, mintegy 65-75 százalék a jegyértékesítésből származik, közel 20 százalékot tesznek ki a szponzori bevételek, további 10 százalék jön a vendéglátásból. A fennmaradó néhány százalék az esetleges támogatás, mely a legtöbb esetben valamely kulturális célt támogat.

A résztvevők egyetértettek az egyedi arculat és a célcsoport megtalálásának fontosságában, hogy az egymáshoz időben és térben is közel lévő események ne "kannibalizálják" egymást, azaz ne egymás orra elől halásszák el a fesztiválozókat.