Csipkerózsika kastélya felébredt álmából

Forrás: turizmus.com

 2019. május 23. 17:01

Május 24-től ismét látogatható az egyik legnépszerűbb amerikai turisztikai látványosság a kaliforniai Disneylandben, az álomszép Csipkerózsika-kastély.

A csipkés-tornyos épületet idén januárban zárták be felújítási munkák miatt. A rózsaszínben, kékben játszó kastély ékesebb-fényesebb lesz, mint valaha, olyan, mint egy megelevenedett mesekönyv. Nem spóroltak az arany festékkel és a csillogással sem. Az új külső célja, hogy tükrözze a kastély eredeti arculatát, azaz olyan legyen, mint amikor a park 1955-ben megnyílt – számol be a Travel and Leisure.

Az évtizedek múlásával a kastély már nem tűnt olyan „csodálatosnak” és mesebelinek, mint amikor megnyílt. Ezért a felújítók néhány trükköt vetettek be, hogy az épület nagyobbnak tűnjön és megfeleljen a mai gyerekek ízlésének, akik szinte egész nap villogó képernyőket néznek, vagy óriási kivetítőkön digitális trükkökkel teli filmeket bámulnak.

A kivitelezők szerint Walt Disney örülne, ha látná a végeredményt

Fotó: pxhere.com

Az egyik rafinált ötlet az volt, hogy a 70 láb magas falak alsó részét sötétebb és melegebb árnyalatú rózsaszínre festették, amit fokozatosan világosabbra cseréltek, hogy amikor felfelé halad a tekintetünk, a csúcsok szinte beleolvadjanak a levegőbe, ezáltal a tornyok magasabbnak tűnnek.

A tetőzsindelyeket 1955 óta először  cserélték, és a régieket új, sokszögű cédrusfa darabokkal helyettesítették. A kastély üzemeltetése új technikai alapokat kapott, és a környék is elegánsabb lett.

A műszaki szakemberek voltak felelősek a legkorszerűbb digitális technikákért, és azért, hogy a kastély az időközben sorra nyíló meseparkokkal felvegye a versenyt. „Walt Disney bizonyára ilyesmiről álmodott, örülne ha látná a végeredményt” – nyilatkozta az üzemeltető cég művészeti vezetője, Kim Irvine.

A felújítást úgy kellett elvégezni, hogy  ne állványozzák körbe az épületet, mert ezt Walt Disney biztos nem hagyta volna jóvá. A munkálatokat egy paraván takarta. Ezen egy élethű festmény volt látható a kastélyról, amit a Disney művészcsapat oszlopos tagja, Herb Ryman készített.

Eközben Disneyland tematikailag állandóan bővül, elég csak a Star Wars- őrületre gondolni, a régi attrakciókat sem hagyják tönkremenni, hogy a park látogatói ezekkel a klasszikusokkal is  megismerkedjenek.

Kapcsolódó cikkek

Disney-parkok vetélkedője

2017. szeptember 20.