Csodás panorámájú étterem nyílt a Lónyay-Hatvany-villában

Forrás: turizmus.com

 2021. november 11. 14:36

Ismét látogatható a budai Vár egyik legendás épülete, a Lónyay-Hatvany villa, a mely mostantól az Aranybástya étterem, kávéház és rendezvényhelyszín otthona.

A 77 év után ismét a társasági életnek helyszínt adó Aranybástya étterem és kávéház nem titkolt szándéka az egyszerűségében nemes, tiszta ízek tálalása, amelyek összhangban vannak az épület szellemiségével.

Ahogy a ház séfe, Tóth Tamás fogalmaz: „egyszerű alapanyagok, jó alapanyagok, egyszerűen elkészítve, mindezt XXI. századi technikákkal. Az őszinte, jóízű konyhában hiszünk olyan ételekkel, amit a pesti konyhából is ismerhetünk: fellengzés nélküli fogásokkal, amelyek egykor a polgárok asztalára kerültek nap mint nap. Letisztult, de gazdag ízekkel, amit mindannyian ismerünk és bármikor fel tudunk idézni a nagyszülői házból, legyen szó az ország bármelyik területéről.”

A teraszról nyíló panoráma magáért beszél

Fotó: Aranybástya étterem

„Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy amit öt vagy tíz évvel ezelőtt még nem tehettünk meg a hazai vendéglátásban, ma már nem akadály, éttermi környezetben és valóban friss, minőségi termelői alapanyagok felhasználásával tudunk megalkotni egy-egy étlapot. A hazai ízek előtt tisztelegve, szezonálisan, a Kárpát-medence minden tájáról érkező forrásokból. Ez nagy kincs ma” – teszi hozzá Keresztes Gábor, az étterem vezetője.

A villa hajdan a budapesti élet megkerülhetetlen polgári találkozóhelye volt

Fotó: Aranybástya étterem

Az étterem neve, a hely szelleméhez hűen a török korig vezethető vissza, amikor is – a hódoltság alatt – egy sokszög alakú török védmű, az Aranybástya állt itt, amit Buda visszafoglalásakor végül magával temetett a vár 1686-os ostroma.

A XIX. század második felében a romok helyére Lónyay Menyhért, az Andrássy-kormány pénzügyminiszterének, későbbi miniszterelnök megbízására maga Ybl Miklós tervezett 1870-72 között egy a mai formájában is elhíresült klasszicista elemekkel tűzdelt neoreneszánsz épületet, melynek teraszáról impozáns örökpanoráma tárult a városra.

A villa egy csapásra pezsgő kulturális szalonná és a budapesti élet megkerülhetetlen polgári találkozóhelyévé vált. Az épületet a háború során 1944. decemberében súlyos bombatalálat érte, így 1946-ban a magyar állam kezdeményezésére lebontották, helyére játszótér épült.