Csődbe ment a Suntimes

 2014. június 07. 08:19

Úgy tűnik, nem létezhet szezon utazási irodai csőd nélkül: június 6-án, a hosszú hétvégét megelőző pénteken megszüntette működését a Suntimes utazási iroda. A jelenlegi információk szerint az iroda vagyoni biztosítéka bőven elég lesz az utasok kártalanítására.

Először az Index számolt be róla pénteken, hogy beszüntette működését a Sunport Utazásszervező Kft., török tulajdonosai külföldről írtak az itthon maradt alkalmazottaknak, hogy jelentsék a csődöt, és kezdjék meg az egyezkedést a biztosítókkal. A cég Suntimes márkanéven alatt futott, kizárólag Törökországba szállított volna utasokat.

A Sunport Travel nem tagja a MUISZ-nak - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője. Mint mondta, az első mintegy harmincfős csoport vasárnap indult volna. A szezon egészében 400-450 utast érinthet az utazási iroda csődje, akiknek a kártalanítását a kalkulációk alapján bőven fedezi a Sunport biztosítéka.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MEKH) honlapján közzétett adatok szerint a Sunport Travel Utazásszervező Kft. biztosítója az UNIQA Biztosító Zrt., a biztosíték összege pedig 27 990 025 forint.

A Népszava.hu-hoz az egyik károsulttól eljuttatott, a csődről értesítő levél meglehetősen szűkszavú, csak annyi információt tartalmaz, hogy az út nem indul el, és, hogy Green Travelnél tudnak új foglalást kezdeményezni.

Molnár Judit elmondta: a cég nem tartozott a nagy utazásszervezők közé. Hozzátette, a nagyok jobb szezonra számítanak a tavalyinál, a tavaszi előfoglalások 13-30 százalékos növekedéséről számoltak be. Ebben szerinte szerepet játszhatott az is, hogy az utazási irodák már tavaly is óvatosan foglaltak, ami miatt az utasoknak több esetben azzal kellett szembesülniük, hogy a kiválasztott útra már nincs szabad hely. Valószínűleg ezért is éltek idén többen az előfoglalási kedvezményekkel. Az újabb nagy előfoglalási hullámra az iskolaév befejezése után számítanak az irodák - mondta a MUISZ szóvivője.