Csődeljárást kezdeményezett a német Vapiano étteremlánc

Forrás: MTI

 2020. április 02. 13:35

Csődeljárást kezdeményezett a Vapiano étteremlánc alapítója, a Vapiano Európai Részvénytársaság (SE). A német cég szerdán késő este kiadott közleménye szerint az eljárás nem érinti közvetlenül a Németországban és külföldön franchise formában működő éttermeket.

A Vapiano SE pénzügyi vezetője, Lutz Scharpe által jegyzett közlemény szerint a csődeljárást fizetésképtelenség miatt kezdeményezték a kölni városi bíróságon. Egyben megkezdték annak vizsgálatát, hogy szükséges-e  leányvállalataik esetében is kezdeményezni az eljárást.
A közlemény felidézte, hogy március 20-án fizetésképtelenséget jelentettek, miután a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások tovább súlyosbították a társaság pénzügyi helyzetét. A likviditás helyreállításához 36,7 millió euróra (13,4 milliárd forint) lett volna szükség, de a meghatározó részvényesekkel és a társasággal együttműködő bankokkal nem sikerült megállapodásra jutni.

A megegyezés hiányában a világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított német állami programok forrásaira sem lehet pályázni, így nem maradt más választás, mint a csődeljárás.

A csődeljárás nem érinti közvetlenül a külföldi franchise-partnereket

Fotó: Vapiano Magyarország

A közleményben hangsúlyozták, hogy a németországi és külföldi franchise-partnereket nem érinti közvetlenül a Vapiano SE csődje.

A Vapiano SE a legutóbbi beszámolója szerint 2019 első félévében 196,6 millió euró bevétel mellett 18 millió euró veszteséget szenvedett el.

A 2002-ben alapított cég legutóbbi adatai szerint öt kontinensen, 33 országban nyíltak éttermek Vapiano márkanévvel.

Magyarországon öt étterem működik ezzel a névvel, négy a fővárosban, egy pedig Győrben. A Vapiano Magyarország március 20-án közölte, hogy a franchise formában működő magyarországi Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése.