Csökkentik a szálláshelyek áfáját Ausztriában

Forrás: WKO

 2018. március 06. 14:07

2018 novemberétől 13 százalékról 10 százalékra csökkentik a szálláshelyek áfáját Ausztriában. Osztrák szakemberek a versenyképesség erősödését várják a lépéstől.

„Az állhatatos érdekképviselet kifizetődik” – kommentálta a Minisztertanács döntését Sigi Egger, az Osztrák Szállodaszövetség elnöke az Osztrák Gazdasági Kamarában, aki már tavaly júliusban is kérte, hogy 13 százalékról 10 százalékra csökkentsék a szálláshelyek áfáját. „Az, hogy eleget tettek a kérésünknek, nagy lépés a hazai hotelek erősödésének az irányába. Csak akkor tudunk sikeresen működni, ha a keretfeltételek megfelelőek” – hangsúlyozta a szakember. Sigi Egger még így sem teljesen elégedett, hiszen szomszédaiknál kisebb az adóteher: Németországban 7 százalék a szálláshelyek áfája, Svájcban pedig 3,8 százalék. Ausztria a novembertől életbe lépő csökkentéssel egy szintre kerül Olaszországgal és Franciaországgal. Magyarországon a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfája 18 százalék.

Az osztrák szállodások még nem teljesen elégedettek

Fotó: pixabay.com

„Az a tény, hogy a kormány folyamatosan a turisztikai program végrehajtására törekszik, és már a következő lépéseket – többek között az amortizáció hosszának a csökkentését – is bejelentette, azt mutatja, hogy a kormány újra komolyan veszi a turizmust, és az ágazat végre megkapja azt az elismerést, amit megérdemel.” – tette hozzá az Osztrák Szállodaszövetség elnöke.