Csökkentik a vendéglátás áfakulcsát Ausztriában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. június 12. 14:29

Ausztriában július 1-től ideiglenesen 5 százalékra csökkentik a kulturális és médiaszolgáltatások, valamint a vendéglátás területén az étel- és italfogyasztás áfakulcsát.

Az intézkedés december 31-ig marad érvényben átmeneti jelleggel - jelentette be június 12-én Gernot Blümel szövetségi pénzügyminiszter.

A döntésről az Európai Bizottságot tájékoztatták, s az átmenti jelleg miatt bíznak a jóváhagyásban. Május közepén már egy hasonló tartamú intézkedéscsomagról határozott az osztrák kormány, a mostani bejelentés lényege a vendéglátócsomag bővítése és kiterjesztése a kultúra területére. Korábban arról volt szó, hogy az alkoholos italok áfatartalmát nem lehet csökkenteni, most ezt a termékkört is bevonták a kedvezményes kulcs alá - számol be a tervezett lépésről a good-deal.at blog.

Az alkoholos italokra és a kulturális szolgáltatásokra is vonatkozik július 1-től a kedvezményes áfakulcs

Fotó: 123rf.com

Az áfacsökkentéssel a vendéglátószektorban tevékenykedő 41 ezer vállalkozásnak, s általuk foglalkoztatott 145 ezer munkavállalónak kíván segíteni a kormány. Az ételeket jelenleg 10 százalékos, az italokat 20 százalékos adókulcs terheli Ausztriában.

Az indoklás szerint az adócsökkentést kedvező hatását nem kell az árakban érvényesíteni, így a vállalkozások ezáltal pótlólagos bevételhez jutnak. Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter szerint a bejelentett adókönnyítés hatása a turisztikai ágazatban 700 millió euróra tehető, ekkora összeg marad a vállalkozások. Jövő héten további turizmus-élénkítő intézkedések bejelentése várható.