Csökkentse vizsgálatokkal a Legionella-kockázatot!

Forrás: turizmus.com

 2020. május 18. 08:00

Hazánkban a járványügyi helyzet miatt a kormány 2020 márciusában elrendelte az iskolák, vendéglátóhelyek, közfürdők és irodák ideiglenes bezárását. A korlátozás eltörlése, enyhítése után ezek újranyitása fokozott fertőzési veszélyt jelenthet.

A kockázat elkerülhető a SYNLAB Hungary Kft. Legionella- és vízminőség-vizsgálatainak igénybevételével. A részletekről Szováti Katalin, a SYNLAB környezetanalitikai üzletágvezetője beszélt.

A SYNLAB mérései közül egyre népszerűbb a Legionella-vizsgálat. Miért veszélyes a Legionella?

A Legionella olyan, vízrendszerben megtelepedő baktérium, amely elsősorban a tüdőt károsítja a COVID-19-hez hasonlóan. Ahogy az új koronavírus megbetegedés esetében, úgy itt is az idősek, valamint a krónikus alapbetegséggel élők vagy legyengült immunállapotú emberek a legveszélyeztetettebbek. A Legionella betegség antibiotikummal sikeresen gyógyítható, emberről emberre nem terjed, de súlyos tüdőgyulladást, legvégső esetben halált is okozhat. A két légúti kórokozó együttes fertőzése esetén valószínűsíthető a súlyosabb tünetek megjelenése.

Szováti Katalin
környezetanalitikai üzletágvezető
SYNLAB Hungary Kft.

Hol jelenthet veszélyt a Legionella-fertőzés?

Kockázati közegnek tekinthető minden olyan épített vízrendszer, ahol együttesen igaz, hogy a rendszerben 20-50 °C közötti víz van, a rendszerben fennáll a pangó vízterek kialakulásának veszélye és az, hogy a rendszer használata során vízpermet (aeroszol) képződik. Az idevonatkozó közegészségügyi előírásokat a 49/2015.(XI.6.) EMMI rendelet írja elő, betartását pedig a népegészségügyi hatóság ellenőrzi.

Hogy előzhető meg legbiztosabban a légiósbetegség megjelenése?

A jól behatárolt és folyamatosan ellenőrzött vízminőség biztosításával. A SYNLAB Hungary Kft. Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójaként ebben tud partnere lenni az üzemeltetőknek, fenntartóknak. Jelenlegi és leendő ügyfeleink számára megnyugtató, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező akkreditált vizsgálólaboratóriumunk pontos, megbízható méréseket végez. Akkreditált laborunk eredményét a hatóság is elfogadja!

Jó tudni!

A jelenleg 40 országban jelenlévő SYNLAB group tagja a SYNLAB Hungary Kft. Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójaként végez számos környezetanalitikai mérést hazánk minden táján. Így a Legionella mellett széles skáláját kínálja a kémiai, bakteriológiai méréseknek. Ezeket humánlaboratóriumi részlegének felület- és kézhigiéniás vizsgálataival kiegészítve komplex csomagként is igénybe vehetik az érdeklődők

(X)

(Borítókép: 123rf.com)