Csónakkal a föld alatt

Forrás: turizmus.com

 2014. november 02. 18:23

A Tapolcai-tavasbarlang hamarosan nem csak a föld alatti csónakázás élményét nyújtja majd, hanem egy 700 négyzetméteres, interaktív, természettudományi kiállítással és 3D-s vetítőteremmel is várja a látogatókat.

A Csodálatos karszt elnevezésű kiállítás abban a fogadóépületben kap helyet, amelyet szeptemberben adtak át, s amely, immáron korszerű beléptető rendszerrel, s kulturált vizesblokkokkal várja mind az egyéni, mind a csoportos vendégeket.

Az uniós támogatásból megvalósuló, 300 millió forintos projektet október 31-én mutatta be a sajtó képviselőinek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Puskás Zoltán igazgató (képünkön az előtérben, mögötte pedig Kopek Annamária, a nemzeti park ökoturisztikai és környezeti-nevelési osztályának a vezetője) többek között elmondta, hogy a látogatóközpont létrehozása nem csak minőségi fejlesztést jelent a térség turizmusában, hanem, remélik, hozzájárul majd a vendégszám növeléséhez is. Az 1903-ban feltárt, s 1913 óta látogatható barlang jelenleg, évi 100 ezer látogatóval büszkélkedhet, de az üzemeltető ennél is többre számít 2015-től kezdődően.

 

Kicsit idősebbek emlékezhetnek arra, hogy a régióban folyó bauxitbányászat miatt, a 80-as években „eltűnt” a víz a tavasbarlangból (abban az időszakban volt gond a Hévizi tó vizével is – a szerk.), s a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló látványosság csak az ezredforduló táján nyerte vissza eredeti állapotát. Azóta lehet ismét csónakázni az immáron szépen megvilágított és korszerű biztonsági rendszerrel ellátott barlangban.