Csoportos leépítés és előre hozott felújítás a Sofitelben

Forrás: turizmus.com

 2020. november 05. 10:55

Csoportos létszámleépítést hajt végre a Sofitel Budapest Chain Bridge Hotelben a tulajdonos. Az Indotek Group indoklása szerint a kialakult helyzetben előre hozzák a szálloda felújítását, ez idő alatt az átmenetileg csökkentett munkavállalói létszámmal fog működni.

Mivel a koronavírus-járvány miatt lényegében megszűnt a vendégforgalom, az ötcsillagos szálloda üzemeltetése a továbbiakban nem tartható fenn a működési költségek drasztikus csökkentése nélkül – közölte az Index-szel a budapesti Sofitelt tulajdonló Indotek Group.

A hírportálhoz eljutott információk szerint, mivel a kollektív szerződés idén november 16-án érvényét veszti, egyértelműen arra játszik a vezetőség, hogy a fenti időpont után jóval kevesebb végkielégítést kelljen a dolgozóknak fizetni. Ezt az információt a társaság határozottan cáfolta és visszautasította. Mint közölték, a Sofitel szállodában dolgozókra az ágazati kollektív szerződés vonatkozik, amelynek értelmében minden olyan munkavállaló, akit a társaság elbocsátani kényszerül, részesül az előírt juttatásokból.

Előrehozták a felújítást

Fotó: all.accor.com

Az Indotek tájékoztatás szerint a kollektív szerződések felmondására hat hónappal ezelőtt került sor, a mostani elbocsátások, valamint a szerződések között tehát nincs összefüggés. A csoportos létszámleépítést bejelentették a munkaügy felé, az elbocsátások legkorábban – a határidők és egyéb folyamatok miatt – november végén kezdődnek el. Akiket elküldenek, azoknak igyekeznek valamilyen más munkát találni – mondták. Hozzátették még, hogy a megújult Sofitelben a jelenleginél jóval több dolgozó alkalmazására lesz szükség, mivel a felújítások révén a szálloda kapacitásai is nőnek majd. Arra nem tértek ki, hogy kikből áll majd össze az új stáb, tehát, hogy az elküldött embereket vagy azok egy részét visszaveszik-e a szállodába a teljes körű rekonstrukció leteltével.

Az Index érdeklődésére azt is közölték, hogy tavasszal a hotelben dolgozók mintegy 70 százalékát képesek voltak megtartani, a bérüket kifizetni, annak ellenére, hogy a szállodát a pandémiás helyzet következtében egy időre bezárták.

A Sofitelt 2019-ben vásárolta meg az Indotek Group, amely ugyanabban az évben a Gellért Hotelt is megszerezte.