Csordás Imre: Meg kellett tanulnunk napi szinten kezelni a kiszámíthatatlanságot

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. március 20. 11:40

„A Covid újabb hullámai ellenére, amit csak lehetett, kihoztunk 2021-ből, elégedettek vagyunk mind az elért forgalommal, mind az eredménnyel. A jó kihasználtságot az előző évinél magasabb árak mellett tudtuk realizálni” – összegezte a tavalyi évet az Accent Hotels cégvezetője.

A járványügyi korlátozások miatt hónapokig kényszerűen zárva tartott resort szállodáikkal ellentétben, a városi hoteleiket csak néhány hétre zárták be, ahol „minimális személyzettel tudtunk akkora forgalmat generálni, amivel túlélhető volt ez az időszak” – érzékeltette az év első öt hónapjának nehézségeit Csordás Imre. Májustól kezdve fokozatosan nyitották meg vidéki wellness-szállodáikat, amelyek a nyári szezonban 90 százalékhoz közeli kihasználtsággal üzemeltek.

Budapesten lassú a felépülés, de fővárosi egységeik átlagos foglaltsága ősszel már megközelítette a 80 százalékot. A pozitív tendenciát azonban novembertől megtörte a járvány negyedik hullámának érkezése.

A kényszerszünetet karbantartásokra, felújításokra használták ki, ezek közül kiemelkedik a sikondai Ambient Hotel, ahol teljesen újjáépítették a wellnessrészleget, valamint új konferenciatermek kialakításával jelentősen növelték a rendezvénykapacitást. Üzemeltetési, hatékonysági szempontból fontos fejlesztésük, hogy egy év alatt az összes szállodájukban bevezették a digitális munkaidő-nyilvántartó rendszert.

Csordás Imre: Sok magánüzemeltető elfáradt a Covidtól, ezért inkább profi szállodaüzemeltetőhöz fordul

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

A cégvezető nagy eredménynek tartja, hogy 2021-ben három új szállodával tudták bővíteni portfóliójukat. Nyár közepén Felső-Ausztriában az Accent üzemeltetésében nyílt meg a Stadtgut Hotel Steyr, a Best Western új Aiden életmódmárkájának első szállodája, Tirolban pedig átvették a Boutique Hotel Bruggwirt üzemeltetését. Itthon ők nyithatták újra a budapesti Bristol Hotelt, amely a Covid-kezdete óta zárva tartott. Így jelenleg 25, kategóriáját tekintve három- és négycsillagos szállodát üzemeltetnek, és ebből 5 Ausztriában található. „Beérett a piacba fektetett 5-6 éves munkánk – értékelte az osztrák terjeszkedést Csordás Imre.

A külföldi üzemeltetési tapasztalatokból, az ottani munkaszervezésből sok mindent átemeltek itthoni szállodáikba is, például azt, hogyan lehet kisebb személyzettel működtetni egy szállodát.A válság egyik következménye, hogy „sok magánüzemeltető elfáradt a Covidtól, ezért inkább profi szállodaüzemeltetőhöz fordul” – mondta a megnövekedett számú megkeresésekről. Az Accent nyitott portfóliója további bővítésére, határon belül és kívül is.

2022 elé optimistán tekintenek, várakozásaik szerint vidéki wellness-szállodáik foglaltsága és árbevétele idén felülmúlhatja a 2019-es eredményeket, de a fővárosi és a főként üzleti vendégkörre építő egységeikben erre még várni kell. „Nagy kihívás az üzemeltetési költségek drasztikus növekedése, az elszálló energiaárak és a jelentősen megnövekedett bérköltségek kitermelése – jegyezte meg az cégvezető.

2022 elején elindították a Kenese Bay Garden Resort & Conference teljes felújítását és szobaszám bővítését. A munkálatok miatt a szálloda várhatóan 2023 őszéig zárva lesz.„A pandémia alatt számomra az volt a legfontosabb cél, hogy minél több kollégát meg tudjunk tartani, s ehhez minden lehetséges támogatást igénybe vettünk” – emelte ki Csordás Imre, aki a szektor legnagyobb kihívásának a munkaerőhiányt tartja. HR téren „forradalmi változásokra” számít a következő években. „Elkerülhetetlennek látszik a digitalizáció térnyerése, ezáltal lehet, hogy megváltoznak munkafolyamatok és más kvalitású személyzetre lesz szükség a szállodákban, s ehhez a munkáltatóknak és a vendégeknek is alkalmazkodniuk kell” – villant fel néhány lehetséges kimenetet.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.