Csúcsgasztronómia a Zengő lábánál

Forrás: turizmus.com

 2020. június 16. 16:03

Újdonsággal bővült Baranya megye turisztikai érdekességeinek köre: a műemlékek és a természeti látnivalók mellett a csúcsgasztronómia is bekerült a kínálatba.

A Pécs melletti Hosszúhetényben a veszélyhelyzet után nemrég újranyílt Hosszú Tányér étteremben Kun Péter mesterséf vezetésével egy olyan gasztronómiai műhely jött létre, amely nemzetközi díjakra is eséllyel pályázhat.

A Zengő hegy melletti Hosszúhetény kedvelt célpontja mind a nyugodt pihenésre, mind az aktívabb programokra vágyóknak.

Falusi vendégfogadók és panziók sora mellett a Mecsek vonulatai, barlangjai és kilátói kínálnak gyalogos és kerékpáros túralehetőségeket a rövid, családosok számára is vonzó szakaszoktól a teljesítménytúrákig. Hosszúheténynek további vonzerőt kölcsönöz a gazdag sváb–magyar néprajzi örökség. Az egész évben nyitva tartó tájház mellet tavasztól őszig tucatnyi izgalmas rendezvényen vehetnek részt a faluba látogatók.

Az idegenforgalmi palettára nemrég új színfolt került: a Hosszú Tányér gourmet-ház tavalyi megnyitásával a csúcsgasztronómia is megjelent Hosszúhetényben. A falu csendes főutcáján álló, évszázados sváb parasztház kapualjába befordulva nem hétköznapi étterem fogadja a vendégeket.

A régies enteriőr sajátos kontrasztban van a legmodernebb eszközökkel felszerelt konyhával, amely ráadásul egybenyílik a vendégtérrel. Az asztal mellől felállva a vendég bepillanthat a munkafolyamatokba, beszélgethet a séffel és csapatával.

Boros mangalicakaraj, velő, székelykáposzta, mangalicaszalonna, hagymaszirom, boróka egy tányéron

Fotó: Hosszú Tányér étterem

„Az embereket egyre jobban érdekli a gasztronómia, a hozzánk betérőkre pedig különösen igaz, hogy kíváncsiak és egyúttal nagyon igényesek is” – idézi Kun Péter konyhafőnököt az étterem közleménye.


A nemzetközi hírű séf a kezdetektől fogva részt vett a hely koncepciójának kialakításában a tulajdonosokkal közösen. A Hosszú Tányér konyhájában a receptek összeállításától a tálalásig mindent ő végez, munkáját egy sous chef segíti.

Ennek a közös munkának is köszönhető, hogy Kun szerint országosan is egyedülálló kulináris élményt kínálnak. A térségből mindeddig hiányzott egy olyan étterem, amely önmagában is elég indokot kínál ahhoz, hogy valaki Baranyába látogasson. Az újranyitás óta is megszokott dolog, hogy két hétre előre érdemes helyet foglalni, az utcáról betérve csak szerencsével találni szabad asztalt – írták.

Marhapofából készült brassói – formabontó, textúrájában és tálalásában egyaránt

Fotó: Hosszú Tányér étterem

A vonzerőt adó egyediség egyrészt az alapanyag-használatban rejlik. Minden fogással egy kicsit elrugaszkodnak a földtől: egzotikus hozzávalók, merész és szokatlan párosítások vagy pedig közismert, de egészen váratlan formában a tányérra kerülő alapanyagok csábítanak kóstolásra. A novemberi nyitás óta volt már az étlapon láma, krokodil és kardhal is. Libamájból pedig fagylalt is készült már az étteremben.

A legfrissebb étlapról például a konyhafőnök a marhapofából készült brassóit ajánlja kóstolásra. „Ez egy hagyományos étel, amiről mindenkinek van a fejében valamilyen kép. A mi verziónk közel sem úgy néz ki, izgalmas és formabontó, textúrájában és tálalásában egyaránt” – ígérte.

Kapcsolódó cikkek