Csúszik az oroszvári Lónyay kastély felújítása

Forrás: MTI

 2014. október 27. 16:36

Nem fejezik be 2016-ig - Szlovákia EU-elnökségének kezdetéig - az oroszvári (Rusovce) Lónyay kastélynak a felújítását. Az épületet a szlovák kormány az EU-elnökség idején reprezentációs célokra akarta használni - jelentette a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap hétfőn.

Az évtizedek óta romló állagú ingatlan EU-s "hasznosításának" célját a szlovák kormány 2012-ben jelentette be, azzal, hogy a felújítás 2016-ra, Szlovákia EU-elnökségének kezdetére fejeződne be, és 35-40 millió euróba (10,5-12 milliárd forintba) kerülne. A neogótikus kastély rekonstrukciójának folyamatát az eredeti tervek szerint idén tavasszal - a kivitelezésre kiírt versenytárgyalással - kezdték volna el, őszre pedig már a munkálatok is beindulhattak volna, ezzel szemben a felújítás máig nem kezdődött el.

A rekonstrukció a pozsonyi lap szerint először az anyagi források hiánya miatt csúszott, legutóbb pedig azért, mert lemondott a felújítási projekt vezetője.
Nem reális, hogy a kastély felújítását 2016-ig sikerüljön befejezni - írta hétfői cikkében, a szlovák kormány sajtóosztályának megerősítésére hivatkozva a HN, amely szerint ez azt jelenti, hogy a kormánynak az EU-elnökség idejére, reprezentációs célokra - új ingatlant kell találnia. A szlovák külügyminisztérium a pozsonyi Vigadó, illetve a pozsonyi vár reprezentatív célú használatával számol - írta a lap, amely ugyanakkor úgy tudja: a kormány a csúszás ellenére sem tett le arról, hogy használja az oroszvári ingatlant, amelynek felújítása - jelenlegi terveik szerint - jövő tavasszal kezdődhetne meg.
A felújítás finanszírozásának részleteit viszont máig nem véglegesítették, azokról csak annyit lehet tudni, hogy a felújítás egy - 5 millió eurót kitevő - részét az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmusa fizeti majd az Európai Kulturális Örökség finanszírozási programjának keretében. A szlovák kormányhivatal ezzel kapcsolatban hétfőn a Sita szlovák hírügynökséggel közölte: a költségvetésben a teljes felújításra nem, csupán az EGT által támogatott projekt részfinanszírozására és az elodázhatatlan fenntartási munkálatokra van elkülönített összeg, a fennmaradó részt alapítványok és vállalkozók adományai által szeretnék előteremteni.

A szlovák kormányhivatal kezelésébe tartozó ingatlan tulajdonjoga a múlt század kilencvenes éveitől peres eljárás tárgya. A per azzal kezdődött, hogy Szlovákia elutasította azt a kérvényt, amellyel az egyházakat ért igazságtalanságok jóvátételét célzó szlovák jogszabály alapján 1994-ben az ingatlan visszaszolgáltatását kérte a magyar bencés rend. A rend a kastélyt Lónyay Elemér gróf 1945-ben elhunyt feleségétől, Stefánia belga hercegnőtől örökölte. A per az összes szlovákiai jogorvoslati lehetőség kimerültével 2013 tavaszán zárult le, miután az ügyben a szlovák legfelsőbb bíróság elutasította a bencés rend keresetét, amellyel örökösödési jogának kívánt érvényt szerezni. A döntést követően a bencés rend jelezte: európai fórumokhoz fellebbezés nyújt be.

http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/vlada-musi-hladat-nove-prestizne-sidlo-634012