Cukrászdinasztiák ha találkoznak

Forrás: turizmus.com

 2018. május 02. 13:38

A Kortárs cukrászat című előadás-sorozat keretében a Bergmann és a Szamos família tagjai mutatták be röviden családjuk történetét április 25-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A zsúfolásig megtelt teremben először Szamos László szólt arról, miként indult el egy kis pilisvörösvári házacskából annak idején a mai cukrászdalánc, és vált a világ számos országában termékeivel jelen lévő nagyüzemmé. A 9 négyzetméteres házból mára 4000 négyzetméteres, 500 embernek munkát adó, de ma is manufakturális jelleggel működő hatalmas vállalkozás lett.

A cukrászda közép-európai műfaj, bár számunkra egyértelműen hungarikum. Csak Bécsben, néhány német városban és Magyarországon működnek cukrászdák, amelyek nem pékségek, nem csokizók, nem bonbonszaküzletek, nem kávéházak, nem teázók és nem cupcake bárok, hanem mindezek együttvéve.

A balatonfüredi Bergmann cukrászda

Fotó: turizmus.com

Bergmann Ernő utánozhatatlan humorral idézte fel az állami vendéglátás egyenreceptjeinek korszakát, ami után könnyű volt kitűnni az utánozhatatlan krémessel meg a rumos finomságokkal. A titok: nem szabad engedni a minőségből és megalkudni az alapanyagokban, és nem árt persze a kreativitás sem. Balatonfüred és az egész Balatonpart, no meg a kiindulópont, Győr ma is messze földön híres és kedvelt cukrászdáinak sorsa a következő nemzedék szándékától függ, bár bizonyára lesz majd, aki a népes családból tovább viszi az üzleteket.

A hallgatóságban helyet foglaltak a kortárs cukrászat más nagyjai és élő legendái is, köztük Auguszt József, akinek mindkét családdal régi a kapcsolata. A Vojtek Éva vezette este édes kóstolóval végződött.

Kapcsolódó cikkek

Hévíz új dimenziói

2018. március 05.