„Danke Ungarn" kampány indult Németországban

Forrás: turizmus.com

 2014. november 21. 18:54

Kilenc német nagyvárosban 1400 óriásplakát emlékezteti a németeket péntektől a 25 évvel ezelőtti határnyitás eseményeire. A kampányhoz hat német nagyvállalat is csatlakozott.

Nyáron a „Danke Ungarn" elnevezésű magyarországi kampánnyal a budapesti Német Nagykövetség és a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara emlékezett a 25 évvel ezelőtti határnyitásra, megköszönve Magyarország akkori intézkedéseit. Ennek folytatásaként indult el november 21-én a németországi kampány, amelynek keretében közel 1400 óriásplakátot helyeznek ki kilenc német városban, így Berlinben, Münchenben, Stuttgartban, Ingolstadtban, Drezdában, Lipcsében, Frankfurtban, Bonnban és Gerlingenben – jelentették be pénteken sajtótájékoztatón.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az eseményen köszönetet mondott annak a hat német nagyvállalatnak (AUDI, Bosch csoport, Commerzbank, Knorr Bremse, Mercedes, Telekom), amelyek csatlakoztak a mostani óriásplakát-kampányhoz. A közös történelmi múlt és a kölcsönös bizalom túlélte az elnyomás évtizedeit, s ma is alapja a két ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatoknak – mondta a miniszter, kiemelve, hogy Németország mára hazánk első számú, kiemelkedő stratégiai partnerévé vált.

Magyarországon jelenleg összesen 6000 teljesen, vagy részben német tőkével alapított vállalat működik, több mint 300 ezer embernek adva munkát. 2010 óta kevés híján 6 milliárd euró értékű német beruházás érkezett hozzánk, több mint 50 német vállalat létesített új gyáregységet nálunk, vagy növelte kapacitását. Mindemellett Németország hazánk első számú külföldi befektetője is, a külföldi közvetlentőke-befektetések negyede onnan származik, eddig összesítve 20 milliárd euró német működő tőke érkezett Magyarországra – összegzett a miniszter.

A magunk részéről azt is mondhatnánk, hogy „Danke Deutschland" – szólt Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, utalva a németek súlyára a magyar beutazó turizmusban. Felidézte, hogy a rendszerváltás előtt hazánk a kettészakadt német családok találkozóhelye volt. Ma ismét Németországból érkezik a legtöbb vendég, akik évente több mint kétmillió éjszakát töltenek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken és további tízmilliót a magánszálláshelyeken. Utazásaik fontos jellemzője, hogy a 4,2 napos átlagnál hosszabb ideig, 7 napig maradnak. Tavaly a német turisták 175 milliárd forintot költöttek el Magyarországon – sorolta a vezérigazgató, kifejezve az a reményét is, hogy a további forgalomnövekedést a „Danke Ungarn" óriásplakát-kampány is elősegíti majd.