Danubius Tanulóverseny 45. alkalommal

Forrás: turizmus.com

 2016. február 29. 16:13

A jövő sztárséfjei, cukrászai és felszolgálói versenyeztek két napon át a nagy hagyományokkal bíró Danubius Tanulóversenyen, a Hotel Hungaria City Centerben. A menükben idén meghatározó szerep jutott a pontynak és a pecsenyekacsának.

A szakma ambiciózus fiataljainak patinás versenye az elmúlt pár évben „megfiatalodott": a szakácstanulók kreativitására és az egészséges táplálkozásra helyezik – egyre nagyobb mértékben – a hangsúlyt. Divatos alapanyagok – kacsa, hal, belsőség –, zöldségek, gyümölcsök kapnak helyet az alapanyagokat tartalmazó kosárban, amiből aztán az ifjú szakember megalkothatja menüsorát.

A felszolgálóknak sem árt áttanulmányozni az ételsort – amelyet a szakemberek mellett „civilek" is végigkóstolnak és zsűriznek ezen a két napon –, hiszen rákérdezhet a vendég az összetételre, no meg ehhez kell ajánlaniuk italt is.

A menükben idén meghatározó szerep jutott a ponty húsának és nemes belsőségeinek, a friss egész pecsenyekacsának és májának, illetve ezek variációinak. A különböző asztaloknál helyet foglaló vendégek számára más-más menüt alkottak a fiatal szakácsok, és személyesen is beszámoltak róla, hogyan készítették el a fogásokat.

Nagy sikere volt a halbelsőség-rétesnek, valamint a kacsamájas rizottónak és a rozé kacsamellnek, amelyet narancsmártás tett pikánssá.

A kétnapos verseny első három helyezettje – mindegyik kategóriában – értékes díjazásként kéthetes bécsi szakmai gyakorlaton vehet részt. (Fotó: Haralambidou Anthoula)