Danubius Tanulóverseny újszerű elemekkel

 2014. február 26. 11:42

Idén 43. alkalommal került megrendezésre a Best Western Hotel Hungariában a Danubius Tanulóverseny. A Danubius Szervezetfejlesztési és Képzési Stratégiájának központi eleme a minőségorientáltság és a tudás alapú üzemeltetés.

A cég potenciális piaci versenyelőnyként tekint munkatársai szakmai tudására, a folyamatos megújulásra és önképzésre. Ehhez szorosan kapcsolódik a szakmai utánpótlás-nevelés, amelyben szintén ezek az elvek a meghatározóak: magas szakmai minőség, szaktudás és folyamatos fejlesztés.

 

Február 23-tól 25-ig három szakma (szakács, felszolgáló, cukrász) háziversenyeken legjobban szerepelt végzős szakmunkástanulói a Danubius nagy hagyományokkal bíró tanulóversenyén mérték össze tudásukat.

 

A több évtizedes hagyományokkal rendelkező és magas presztízsű vállalati tanulóversenyt az  elmúlt évek gyakorlatát követve a lebonyolítás vonatkozásában ebben az évben is újszerű elemmel színesítették. Ezúttal a nemzetközi gasztronómiai versenyek rendszereit követve nem egy előre meghatározott versenymenü elkészítése volt a feladat a szakács és cukrász tanulók számára, hanem egy előzetesen meghatározott úgynevezett árukosár alapján minden tanuló – tanulófelelőse és a helyi konyhafőnök szakmai támogatása mellett – a maga által összeállított ételsort készítette el. A fiatalok így a szakmai fogások mellett megmutathatták kreativitásukat is, a verseny presztízsét pedig a szervezők reményei szerint tovább növelte az egyes szállodai szakmai műhelyek nemes versengése is.

 

A versenyzők az elméleti verseny keretében napjaink vendégigényeire és a Danubius gasztronómia üzemeltetési szempontjaira alapozott, a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatokat oldottak meg, emellett számot adtak a szakmunkás-vizsga elméleti anyagának ismeretéből is, ezzel segítve felkészülésüket a közelgő vizsgákra.

Hogy még életszerűbbek legyenek a körülmények, a vállalat legkiválóbb szakemberei és a szaktanárok mellett „civil" vendégek – többek közt a szakmai sajtó jeles képviselői - is részt vettek a tanulók teljesítményének értékelésében.

A szakma iránti nyitottság és az objektív nézőpont megőrzését szolgálja a külső szakértők felkérése – idei évben Jakabbfy László séf (többek közt a Gundel és az Alabárdos Étterem egykori séfje) és Bergmann Ernő cukrász (a balatonfüredi Bergmann cukrászdák tulajdonosa) támogatták a szakmai zsűri tevékenységét.

Az ünnepélyes díjátadóra szintén a Best Western Hungaria szállodában került sor, melynek során Tóbiás János vezérigazgató-helyettes adta át a díjakat (a helyezettek névsorát alábbi táblázat tartalmazza).