Kiderült, melyek Debrecen város idei borai

Forrás: turizmus.com

 2024. február 22. 12:02

Kihirdették a Debrecen város bora 2024 verseny nyerteseit, amelyekkel az elkövetkező egy évben a helyi hivatalos eseményeken, gasztrokulturális programokon és az éttermek borkínálatában is találkozhatunk.

Debrecen Megyei Jogú Város a Debreceni Borozó bor- és gasztronómiai magazinnal együttműködve egy évtizede minden évben kiválasztja azokat a borokat, amelyek érdemesek a Debrecen város bora kitüntető címre. Ezek a nemes nedűk – származzanak is hazánk bármely kiváló borvidékéről – egy esztendőn keresztül viselhetik a Debrecen város bora címet.

Az először 2015-ben meghirdetett borverseny elsődleges célja, hogy a zsűri kiválassza azokat a legkiválóbb magyar borokat, amelyek Debrecen hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik a Kárpát-medence borkultúráját.

Debrecen város bora idei borversenyének első fordulójában 21 borvidék 130 pincészetének 500 bora vett részt. A tét nagy volt, miután a legjobb eredményeket elérő pincészetek kaptak meghívást a cím odaítélését eldöntő borbírálatra. A nemzetközi borbírákból és a magyar borásztársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri az utolsó fordulóban 12 borvidék 27 pincészetének 100 bora közül választotta ki a győztes tételeket. Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és 7 kategóriában neveztek meg csúcsbort.

A díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatót a Mercure Debrecen Winestone Éttermében rendezték meg február 21-én.

Kerekes Sándor, a Debreceni Borozó alapító szerkesztője köszöntőjében úgy fogalmazott: örömteli, de hosszú folyamat, amikor évről évre kiválasztják Debrecen város borait. A megmérettetés 10 éves évfordulója kapcsán kiemelte, hogy Debrecen városa a kezdetektől támogatta ezt a folyamatot.

Papp László polgármester elmondta, büszke arra, hogy Debrecen az elmúlt évek nehézségei ellenére is minden esztendőben megszervezte a Debrecen város bora versenyt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy tíz év elteltével sem veszít népszerűségéből a kezdeményezés, a felhívásra ugyanis a legutóbbi versenyre jelentkeztek a legtöbben és a legjobb minőségű nedűkkel.

A program idén első alkalommal valósult meg a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. égisze alatt. Mészáros Réka, a társaság ügyvezetője felidézte, hogy Debrecen város bora minden évben megjelenik a város gasztronómiai eseményein, a Debrecziner Gourmet Fesztiválon és a Debreceni Bor- és Jazznapokon. „Amellett, hogy a helyi fesztiválokon a helyi kulturális értékekre hívjuk fel a figyelmet, a győztes borokkal egy korty Debrecent is kínálhatunk a látogatóknak” – fogalmazott.

Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Debreceni Borozó lapkiadója először Debrecen és a bor több évszázados kapcsolatának legfontosabb történéseit összegezte. „A Debrecen város bora presztízse oly mértékben megemelkedett, hogy a zsűribe idén már nemzetközi borbírákat kellett meghívnunk” – emelte ki.

A köszöntők után nemcsak a legjobbnak ítélt borok, hanem a különleges szabrázs-technika is bemutatkozott: a város pezsgőjét karddal nyitotta ki Vállai Béla sommelier-borkurátor.

A Debrecen város bora 2024 címet hét kategóriában ítélték oda

Fotó: Jakkel Rudolf

Debrecen város győztes borai 2024-ben:

Pezsgő kategória:

Koch Borászat, Hajós-Bajai Chardonnay Brut pezsgő 2021 (Hajós-Bajai Borvidék)

Klasszikus kategória:

Günzer Tamás Pincészete, Mont Blanc Cuvée 2023 (Villányi Borvidék)

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, „Mentőöv” Balatonboglári rozé 2023 (Balatonboglári Borvidék)

Takler Borbirtok, Cabernet Franc 2019 (Szekszárdi Borvidék)

Prémium kategória:

Sümegi Ákos Pincészete, Chardonnay válogatás 2022 (Szekszárdi Borvidék)

Garamvári Szőlőbirtok, Sínai hegy Cabernet Franc 2019 (Balatonboglári Borvidék)

Édes kategória:

Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 (Tokaji Borvidék)

 

Elnökök:

Dr. Kovács Tibor, c. egyetemi docens, a Tokaji Kutatóintézet Borászati Kutató Nonprofit Kft. igazgatója

Csávossy György, nemzetközi borbíró, Nagyvárad

Dr. Palik László bioborász (Felvidék)

 

A verseny főtitkára:

Kovács Pál, borakadémikus, Borászok Barátja, borszakíró

 

A verseny titkárai:

Darin Sándor, a Debreceni Borozó alapító szerkesztője, borszakíró

Kerekes Sándor, a Debreceni Borozó alapító szerkesztője, borajánló (WSET)

Vállai Béla, sommelier-borkurátor

 

Borbírálók:

Babiczki László, borász (Mátra), a JUNIBOR – Fiatal Borászok elnökségi tagja

Csutorás Ferenc, a Csutorás Pincészet tulajdonosa, borásza (Eger)

Jarecsni János, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet főborásza és birtokigazgatója (Tokaj)

Kanczler András, a Basilicus Szőlőbirtok főborásza, a Tarcali Hegyközség elnöke (Tokaj)

Kovács László, a Sol Montis Pincészet tulajdonosa-főborásza (Mátra)

Kovács Péter, a Kovács Pince szőlésze-borásza (Mátra)

Rittner Tibor, a Rittner Vinarium tulajdonosa, borásza (Érmellék)

Váradi Zsolt, a METRO Áruház borszakértője

 

Társadalmi zsűri:

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője

Sebestyén Csaba, a Hotel Platán igazgatóhelyettese

Tóth-Megyesi Enikő, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. turisztikai igazgatója

 

A Debrecen város bora 2024 címet idén is egy teljes borkínálatban ítélték oda, azaz hét kategóriában, pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában neveztek meg csúcsbort. A Debrecen Város Bora címkével ellátott bor igazi rangot jelent, mert garantálja, hogy a magyar termőhelyekben rejlő egyedi értéket, különleges borélményt és a magyar borkultúrát ismeri meg még jobban a fogyasztó.

A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és a Debreceni Borozó szakmai csapata által koordinált, minden évben kiválasztott Debrecen város bora borszelekcióval egyre több étteremben, illetve magyar borkultúrával kapcsolatos eseményeken találkozhatunk. A nagyközönség ezeket a borokat a Debreceni Tourinform Irodában, a Piac utca 20. szám alatt közvetlenül is megvásárolhatja.