December elején bezár a legendás cukrászda a budai Várban (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2023. november 01. 17:24 / Utoljára frissítve: 2023. november 04. 19:26

A tulajdonos Budavári Önkormányzat végleg bezáratja az ország egyik leghíresebb cukrászdáját, a Ruszwurmot, az intézkedés a Korona Cukrászdát is érintheti.

„[Az]1014 Budapest, Szentháromság u. 7. szám alatti ingatlant 2023.12.04.-én (hétfő) délelőtt 8 órakor üresen a végrehajtást kérő birtokába adom" – áll abban a végrehajtási jegyzőkönyvben, amelyet a cukrászdát üzemeltető Szamos Miklós kapott.

Az Index birtokába került jegyzőkönyv szerint a végrehajtást az I. kerület Budavári Önkormányzat indította, és a Budaörsi Járásbíróság rendelte el.

Lakat kerül december elején az ország egyik leghíresebb cukrászdájára

Fotó: Facebook / Ruszwurm Cukrászda

Az intézkedés a Ruszwurm Cukrászdát érinti, de a lap információi szerint a Korona Cukrászda is hasonló levelet kapott. A helyszíni eljáráskor zárcserét hajtanak végre, ennek következtében Szamos Miklósék nem tudják folytatni tevékenységüket.

A lap felidézi, hogy a Ruszwurm Cukrászda a budai Várban, a Szentháromság utca 7. számú házban található. 1827-ben itt kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász. A berendezések csodával határos módon a jelentős épületkárok ellenére az 1849-es és 1944-es ostromot is túlélték.A rendszerváltás első évében, 1990-ben felgyorsult Magyarországon a privatizáció. A Ruszwurm Cukrászda egy külföldi tulajdonú társasághoz került, és sorsa bizonytalanná vált. Ekkor a Szamos Marcipán márka névadójának, Szamos Mátyásnak fiai és unokái kibérelték, majd 1990-ben megvásárolták a cukrászda használati jogát örökre: ez jelenleg is Szamos Miklós tulajdona.

Az ügy előzményéről az Index az írja, hogy Szamos Miklós állítása szerint a 2019-es önkormányzati választások előtt V. Naszályi Márta, az I. kerület jelenlegi polgármestere anyagi támogatást kért tőle a kampányához, "cserébe azért, hogy ne veszítse el az üzleteit". A polgármester tagadja a vádat. A bezárás hátteréről bővebben az eredeti cikkben olvashat.

Frissítés:

V. Naszály Márta polgármester a Facebook-oldalunkon reagált cikkünkre, kommentjét a poszt alatt tudja megnézni, illetve a szöveg az I. kerületi önkormányzat honlapján is elérhető.