Dékány trüffel és Kűry bonbon

Forrás: turizmus.com

 2018. november 12. 15:08

Dékány Mihály, a világ talán legkalandosabb életű magyar cukrásza emléktábláját november 10-én koszorúzták meg Cegléden.

Az emléktáblát 2015-ben avatták fel a hazai turizmus és vendéglátás szakmai nagyjai, most pedig a város, illetve a Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete vezetői helyezték el koszorúikat a Békebeli Cukrászat falán lévő emléktáblán. Lajos Mary, a Békebeli Cukrászat szakmai vezetője, az egyik legkreatívabb magyar cukrász ebből az alkalomból is kirukkolt több újdonsággal.

A világot járt híres magyar cukrász tiszteletére kísérletezte ki idén a Dékány trüffelt, valamint a KűryK-31 nevű bonbont, ami a cukrász nagy szerelméről, Kűry Klára hajdani operettprimadonnáról és nagyszerű színésznőről nyerte el a nevét. És hogy miért 31? Nos, a legendák szerint 1931-ben kérte meg az Amerikából hazajött tehetős magyar cukrász a szép primadonna kezét, de a frigy végül nem teljesedett be, Dékány visszautazott Amerikába, és ott is halt meg 1936-ban.

Lajos Mary, a Békebeli Cukrászat szakmai vezetője új bonbonokat is kreált

Fotó: turizmus.com

Az új bonbonok a cukrászat csokoládé-manufaktúrájában születtek, sós-mogyorós és narancsos-csokoládés-mandulás ízesítésűek. Az ünnepség keretében Szigethy Gábor színháztörténész beszélt Kűry Kláráról, aki olyan népszerű színésznő volt a maga korában, mint Fedák Sári, de ez utóbbi állítólag megtorpedózta a karrierjét.

Dékány Mihály ismertette meg az amerikaiakkal az igazi Gerbeaud bonbont, amivel óriási sikere lett. A nagy amerikai lapok cikkeznek róla,  közölték a fényképét. 1923-ban, amikor egy nemzetközi nagy versenyen a zsűri neki ítélte az első díjat, a New York Herald Tribune elnevezte King of Candymakers-nek, azaz a bonbonkészítők királyának. Ebből az alkalomból Finta Sándor, New York-i magyar szobrász ércplakettet mintázott meg Dékányról, amelynek eredetijét az ottani Halhatatlanok Múzeumában helyezték el.