Dél-Dunántúl édeni helyei

Szerző: Vajk Brigitta

 2014. május 27. 17:39

A Magyar Turizmus Zrt. két EDEN-nyertes desztinációba, Kaposvárra és a mecseki térségbe szervezett tanulmányutat szakmai és nagyközönségi újságíróknak május 23–25. között. Az út során kiderült, a Kiváló Európai Desztinációk nevű projekt 2011-es és 2013-as győzteseit joggal illeti az édeni jelző.

Az út első állomása a közel 300 szecessziós homlokzattal büszkélkedő Kaposvár volt, utcáinak, tereinek hangulatát épp a Rippl-Rónai Fesztivál határozta meg. Kaposvár nagy szülöttének, Rippl-Rónai Józsefnek Róma hegyi villájában pedig a festő kalandos sorsú, első világháborús rajzaiból, grafikáiból nyílt éppen kiállítás.

 

A túra Zselic erdőiben folytatódott, ahol a lakott területektől távol fekvő akadálymentes szálloda, a Kardosfa Hotel gondoskodott nemcsak szállásról és kiváló vadételekről, hanem egy különleges csillagászati programról is. Itt található ugyanis Európa első, ezüst fokozatú csillagos égbolt rezervátuma, melyben éjszakai csillagnéző túrát tehetünk a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereinek vezetésével. A program különlegessége, hogy speciális eszközökkel világtalanok számára is élvezhetővé tették.

A természetjárás a Kaposvári Tudományegyetem akadálymentesen látogatható szarvasfarmján, Bőszénfán folytatódott, ahol megtekinthető az öt hazai nagyvad mindegyike, s a kézhez szoktatott, szelíd szarvasokat etethetjük, simogathatjuk is. A farmon vadspecialitások kóstolására, helyi termékek megvásárlására is lehetőség van, emellett kihagyhatatlan a zselici nagyvadak trófeáiból összeállított gyűjtemény megtekintése.

 

A mesterséges tó partján, festői völgyben, elterülő Orfűn egy működő vízimalom és a hazánkban már csak elvétve található szárazmalom otthona, a Malommúzeum megtekintése volt a fő látnivaló, de a kedves orfűiek meglepetéssel is szolgáltak, elkísérték a társaságot a Vízfő-forráshoz, melynek mini vízműve, a 2002-ben műemlékké nyilvánított „Gomba" Forrásház a vízfői tanösvény egyik kedvelt állomása.

 

A szent István alapította pécsváradi bencés apátság ezeréves falai közt egy hangulatos esküvőnek tanúi, s a gyerekek körében nagyon népszerű hőspróbáknak részesei is lehettek a tanulmányút résztvevői. Az ezer éves államalapítás emlékét őrző helyen, nemcsak időutazást tehet a látogató, de immár a szent korona – ezüstből és drágakövekből készült – pontos mását is megcsodálhatja.

 

A tanulmányút „tortájára" a habot Pécs városa tette, az idei legkiemelkedőbb kulturális attrakcióval, a Leonardo da Vinci-kiállítással. A kiállítás három helyszíne közül az elsőt a pécsiek akár mindennap megtekinthetik, ha útjuk a Széchenyi téren át vezet.

 

A reneszánsz zseni megtervezett, ám soha meg nem épült nyolc és fél méter magas Sforza lovát állították itt fel. A további két kiállítási helyszín, a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára, valamint a Martyn Múzeum kiállítási anyaga Leonardót nemcsak mint feltalálót vagy mint művészt mutatja be, hanem egyszerre ismerhetjük meg az utánozhatatlan rajzolót, a gépek működési elveit fürkésző feltalálót, az innovatív építészt, s a repülés titkait kutató tudóst.

 

A pécsi látogatás szerves része az egykori porcelángyár mesebeli szépségű épületeiben kialakított Zsolnay Kulturális Negyed, amely nemcsak a különleges kiállításaival – köztük a híres Gyugyi-gyűjteménnyel – és látványmanufaktúrájával, valamint a gyár egykori épületeiben helyet kapott boltjaival hívja fel magára a figyelmet, hanem a város legnívósabb vendéglátóhelyével, a Zsolnay Étteremmel is.