Dél-dunántúli gasztrokalandok

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 29. 09:32

Posírozott makrélafilé rolád szezámmagos piskótával, vaníliával ízesített sütőtökpürével; hagymaleves helyi sajtokkal és szarvasgombával; mascarpone krémes, vörösboros csokoládépiskóta – csupán néhány fogás Dél-Dunántúl különleges vendéglátóhelyeinek specialitásaiból.

A Magyar Turisztikai Ügynökség október második hétvégéjére (október 7-9.) tervezett „Via Gasztronómia” kampányának előőrseként a két legforróbb júliusi napon tettünk látogatást Dél-Dunántúl válogatott gasztronómiai szolgáltatóinál. A hedonista jelzőt kiérdemlő tanulmányút során – némi plusz súllyal, ám annál több élménnyel gazdagodva – felemelő élmény volt megismerni azokat a vállalkozó kedvű embereket, akik időt, energiát nem kímélve a tőlük telhető legtöbbet hozzák ki kreatív munkájukból – a vendégek örömére.

 

Merops – egy híres bor és egy modern étterem

Szekszárdra nemcsak híres vörös borai, gazdag természeti és kulturális kincsei miatt érdemes ellátogatni, hanem luxus színvonalú kényelemért és valódi gasztronómiai élményekért is. A négycsillagos Hotel Merops Mészáros épületében található Merops Étterem küldetése, hogy ünneppé varázsolja a hétköznapokat és felejthetetlenné tegye az ünnepeket, s mindezt a Mészáros borokhoz méltó színvonalon. Ezért is viseli a Mészáros borászat zászlóshajójának nevét a szálloda és az étterem (a merops, azaz a gyurgyalag a vidék jellegzetes madara). Segal Viktor kreatív séftől megtudtuk, hogy látványkonyhájukon főként helyi termékeket használnak fel, s az októberi programra is olyan ínyencfogásokkal készülnek, melyekből nem hiányozhatnak a helyi jellegzetességek. Lesz a tányérokon többek közt kecskesajtos, birsalmás kadarka szőlős lepény, a gemenci erdőkből származó sous vid eljárással omlóssá tett vaddisznó gerinc házi készítésű erdei gombás papardellével, sütőtök pürével, valamint túrótorony lisztmentes csokoládés piskótán aszalt szilvás raguval és őszi gyümölcsökkel.

 

Rekorder kávéház

A szekszárdi Kávé Háza – melyet a többszörös barista bajnok Tóth Sándor vezet – az elmúlt években kultikus hellyé vált, és sikeresen olvadt be a mai minőségi gasztronómiába, nem véletlen, hogy kétszer is kiérdemelte a Magyarország legjobb kávézója címet. Vendégeik – legyenek pusztán érdeklődők, kávészeretők, vagy akár szakmabeliek – az ország távoli pontjairól is felkeresik őket, s ez a siker tovább inspirálja a profi csapatot. A cég elsősorban a prémium kávék forgalmazásával foglalkozik, és nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberképzésre is, kávéházuk pedig magyarországi rekordot dönt kávéfogyás terén. A szenvedélyes kávéspecialista rögtönzött továbbképzésén és kávékóstolóján saját pörkölésű kávékülönlegességeik mellett megízlelhettük a cascarát, a kávé gyümölcshúsából készített frissítő főzetet is. Az októberi gasztroeseményre a Kávé Háza különleges kóstolóval és süteménnyel várja a kávézás szerelmeseit.


 

Elegancia és csokiillat

A Zsolnay Étterem és Kávézó impozáns, egyedülálló környezetben, századelős díszletek között működik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. A világhírű kerámiakészítők egykori otthonában talált egymásra a művészi porcelánok és a minimál dizájn világa, az étterem konyhája pedig a városi gasztronómiai fényét emeli. Ebédünket ebben az egyedülálló hangulatú miliőben költöttük el. A helyi alapanyagokból, modern konyhatechnológiai eljárásokkal készített tradicionális ízek magabiztos eleganciával tálalt ételkölteményekké váltak tányérunkon. Előételnek posírozott makrélafilé roládot kóstoltunk szezámmagos piskótával, vaníliával ízesített sütőtökpürével, olívamorzsával. A főétel konfitált mangalica tarja volt véres hurka jus-vel, vajban konfitált bébicéklával és édesburgonya krokettel. Ezt követte a szintén kiváló desszert: vaníliás túró mousse bazsalikom espumával és körte gömbbel.

 

Pécs belvárosának legédesebb pontja a Csoko-Láda Manufaktúra, Mosonyi Éva nyugalmat és csokiillatot árasztó csokoládéműhelye, ahol még a vázák és a nyalókák is csokiból vannak. Itt volt a nagy lehetőség, hogy mi is kipróbáljuk a csokiöntést.  S amíg az ízletes belga csokoládé a megfelelő hőfokra melegedett Éva – aki egyébként országos hírű tojásíró népi-iparművész is – bemutatta kézműves csokoládékínálatának két legkurrensebb képviselőjét, a sós-medvehagymás és a fügés-mandulás étcsokoládét.

 

Két fogás közt segwaytúra

Pécsi élményeinkből nem hagyhattuk ki a segway-es városnézést, s nem is bántuk meg, hogy a „gyorstalpaló” képzésre vállalkoztunk, mert néhány perc múlva már élesben is kipróbálhattuk az önegyensúlyozó kétkerekűt. A páratlan élmény mellé a város tálcán kínálta látnivalóit: a kis csapat egyre ügyesebben és magabiztosabban járta végig a túravezető kíséretével Pécs emblematikus helyszíneit a Zsolnay-kúttól a Széchenyi-téren át a négytornyú székesegyházig és vissza.

Fotó: Segway Pécs

 

Több mint cukrászda

Békebeli, édes és zöld: ez a máriagyűdi Czukor Borsó, mely egy cukrászda, kávézó, de több is annál. Tulajdonosai – két lelkes hölgy, egy borász és egy lakberendező – egyik legnépszerűbb tortájukat kínálták, a habkönnyű vörösboros csokoládépiskótát mascarpone krémmel a tetején, némi levendulás macaron és házi készítésű bodzaszörp kíséretében. A máriagyűdi kegyhely utcájában autentikus falusi parasztházban kialakított cukrászda egy éve nyitott meg, s máris a környék kedvence: a süteményei egyediek és finomak, nevét pedig arról kapta, hogy a régióban hagyományosan erről a vidékről kerül a piacra a legnagyobb mennyiségű cukorborsó.

 

Stílusosan a csillagok alatt

Az elbűvölő borospince-soráról híres Palkonyán családi vállalkozásban működtetett fogadó és vendégház, már a nevében is kreatív PalKonyha volt nap végén a házigazdánk (a SVET, Stílusos Vidéki Éttermiség tagja). A kertben elegánsan megterített körasztalok várnak, és rögtön tudjuk, hogy itt, a csillagos égbolt alatt sikerül végre lelassulnunk, teljesen eggyé válnunk a lenyűgöző hely szellemével. A kései idő ellenére hatalmas vacsora-lakomában lett részünk: ízletes hagymaleves kétféle helyi sajttal, bazsalikommal és szarvasgombával volt a nyitány, melyet grillezett tarja követett saját készítésű stifolderrel ízesített lecsóval és parázson sült krumplival. S akinek még fért a bendőjébe, mindezt megkoronázhatta házi lekvárokkal készített meggyes és sárgabarackos pitével, vagy almás-boros tortával.

 

 

Ebéd a pajtában

Gasztrokalandozásunk a hosszúhetényi Almalomb étteremben ért véget, mely igazi kulináris kitérő volt a Kelet-Mecsek lábánál, esztétikai élményekkel megspékelve, hiszen a stílusosan felújított 19. századi vízimalom és festői környezete ottmaradásra késztet, ráadásul egy 200 éves felújított malomkerék is megörvendezteti a látogatót, mikor működésbe hozzák. Az ételkínálat itt is magáért beszélt, melyet a malom melletti egykori pajtából kialakított stílusos étteremben tálaltak: a vajpuha barbecue oldalast kukoricás burgonyalepény és amerikai káposztasaláta (coleslaw) kísérte, ezt követte a fenséges tejföl mousse diós morzsával és citromos süteménnyel. A forró nyári melegben az ételekhez jólestek a fantáziadús, ízletes limonádék, a narancsos-gyömbéres-rozmaringos, vagy a zöldalmás-uborkás-bazsalikomos.

 

 

Az őszi gasztroakcióban részt vevő dél-dunántúli vendéglátóhelyek:

Csarnóta: Tenkes csárda
Felsőmocsolád: Bánó Mária Kastélyszálló
Hosszúhetény: Almalomb Kulináris kitérő és találkozóhely
Máriagyűd: Czukor Borsó
Palkonya: PalKonyha
Pécs: Csoko-Láda, Jókai Bisztró, Jókai Cukrászda, Pezsgőház Étterem, Susogó Borvendéglő, Zsolnay Étterem és Kávézó
Szekszárd: Optimus Étterem, Merops Étterem, Kávé Háza
Villány: Halasi Pincészet, Kúria Borétterem, Sauska Pincészet
Szálka: Horog Étterem

A 3 fogásos menü ára a prémium éttermekben egységesen 3.900 Ft/fő, a cukrászdákban / kávéházban a kóstoló egységesen 1.500 Ft/fő; a nagy érdeklődés miatt szükséges előre regisztrálni, asztalt foglalni: www.facebook.com/ViaGasztronomia.

Az Almalomb udvarát kis patak szeli át, ebéd után édes itt a pihenés

Fotók: Vajk Brigitta