Digitális kalauz a helyi termelőkhöz

Forrás: turizmus.com

 2016. július 14. 17:50

A bécsiek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közelből származó zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalukra. A Bécsi Agrárkamara most digitális segítséget indított, amellyel a bécsiek könnyebben megtalálhatják a közelükben lévő termelőket.

Stadtlandwirtschaft Wien a neve annak a honlapnak és ingyenes okostelefonos alkalmazásnak, amely segítségével az osztrák főváros lakói könnyűszerrel megtalálhatják, hogy hol vehetnek mézet, zöldséget és gyümölcsöt helyi termelőktől.

Fotó: LK Wien

A kezdeményezéshez egyelőre nyolcvan méhész, borász, gomba-, zöldség- és dísznövénytermesztő csatlakozott, a felhasználók pedig részletes információkat kapnak az aktuális árukínálatról, a gazdaságokról, valamint arról, hogy hol kapható a kinézett termék. Sok gazdaság ugyanis nemcsak helyben árul, hanem a piacokon és vásárlói közösségeken keresztül is.

Az okostelefonos alkalmazást ezen felül egy „Közelben" funkcióval is kibővítették, amely megmutatja, hol lehet a közelben mezőgazdasági termékeket vásárolni. A funkció azonban arra is kiváló, hogy a felhasználó gyorsan rábukkanjon a legközelebbi, nyitva tartó heurigerre.

Bécsben jelenleg 700 mezőgazdasági üzem működik, csak Simmeringben és Donaustadtban évente összesen 72 ezer tonnányi friss zöldséget termesztenek. Ráadásul magának a városnak is van saját mezőgazdasági üzeme 2 ezer hektár szántófölddel és 60 hektár szőlővel. Ezer hektárnyi bioművelésű földterületével Bécs az ország egyik legnagyobb bioüzeme. A bécsi mezőgazdasági vállalatot eredetileg azért hozták létre, hogy mezőgazdasági termékekkel lássa el a város kórházait és gyermekotthonait, illetve válsághelyzetben a lakosságot.