Digitális veszély a luxusszállodákban

Forrás: mmonline.hu

 2014. november 11. 13:11

A Darkhotel nevű fenyegetés már legalább négy éve észrevétlenül működik, és külföldre utazó, kiválasztott cégvezetők után kémkedik, áldozatait akkor támadja, amikor luxusszállodák wifi-hálózatára csatlakoznak.

A Kaspersky Lab Globális Kutató és Elemző Csapata (GReAT) felmérése szerint a fenyegetés mögött álló hackerek sohasem célozzák ugyanazt a személyt kétszer, a műveletet sebészi pontossággal hajtják végre, azonnal összegyűjtik az összes, számukra értékes adatot, törlik tevékenységük nyomait, majd a háttérbe húzódnak, és várják következő fontos áldozatukat. A legutóbb érintett személyek között olyan amerikai és ázsiai felsővezetők – vezérigazgatók, alelnökök, értékesítési és marketingigazgatók, valamint kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vezető szakemberek – találhatók, akik üzleti és befektetési lehetőségeket kerestek az APAC régióban. Ez a fenyegetés jelenleg is aktív.

A Darkhotel egy hatékony behatolási eszközkészletet működtet a szállodák hálózatában, amely még a védettnek hitt rendszerekhez is hozzáférést biztosít. Megvárja, amíg a szállodai bejelentkezés után a vendég vezetékneve és szobaszáma megadásával csatlakozik a hotel wifi-hálózatához. A támadók látják áldozatuk megjelenését az ellenőrzésük alá vont hálózatban, s egy trükkel arra veszik rá, hogy töltsön le és telepítsen gépére egy backdoort, amelyet legális szoftvernek – Google Toolbarnak, Adobe Flashnek vagy Windows Messengernek – álcáznak. A gyanútlan vállalatvezető letölti az „üdvözlő csomagot", amely nem csinál egyebet, mint megfertőzi a számítógépét egy backdoor-ral, a Darkhotel kémszoftverrel.

Miután települt a számítógépre, a backdoort további, fejlettebb adatlopó eszközök letöltésére használják. Ezek között megtalálható egy digitálisan aláírt, kifinomult billentyűleütés-figyelő, a Karba nevű trójai, valamint egy adatlopó modul. Ezek az eszközök adatokat gyűjtenek a rendszerről és a telepített anti-malware szoftverről, rögzítik az összes billentyűleütést, továbbá vadásznak a Firefox, a Chrome és az Internet Explorer böngészők gyorsító tárában lévő jelszavakra; a Gmail Notifier, a Twitter, a Facebook, a Yahoo! és a Google bejelentkezési azonosítóira; valamint más személyes információkra. Ennek eredményeképpen az áldozat gépén tárolt bizalmas információk – köztük a cége szellemi tulajdonát képező adatok – kerülnek a bűnözők tulajdonába.

Ugyanakkor a Darkhotel rosszindulatú tevékenysége egyáltalán nem következetes: a célzott támadások mellett a malware válogatás nélküli terjesztése tapasztalható.

A Kaspersky Lab kutatói felfedezték, hogy egy, a támadók által a rosszindulatú kódban hagyott karakterlánc koreai anyanyelvű elkövetőkre utal. A Kaspersky Lab termékei felismerik és semlegesítik a Darkhotel eszközkészlet által használt rosszindulatú programokat, illetve azok változatait. A vállalat jelenleg is együttműködik más szervezetekkel a probléma hatékony megoldása érdekében.

Így védhetjük ki a Darkhotel trükkjeit:

Utazás közben minden hálózatot – még a hotelek által üzemeltetetteket is – tekintsük potenciálisan veszélyesnek.

Használjunk VPN-t, amely titkosított kommunikációs csatornát biztosít, amikor nyilvános vagy félig nyilvános wifi-hálózatra kapcsolódunk.

Tartsuk karban és frissítsük az összes rendszerszoftvert.

Utazás közben mindig tekintsünk gyanakvással a szoftverfrissítésekre. Győződjünk meg róla, hogy a felkínált update rendelkezik a megfelelő fejlesztő digitális aláírásával.

Győződjünk meg róla, hogy internetbiztonsági szoftverünk nem csupán vírusellenes alapvédelmet tartalmaz, hanem proaktív védelmet is az új fenyegetések ellen.