Digitalizáció – professzionális konyhák felkészülése a jövőre

Forrás: turizmus.com

 2019. január 16. 12:36

A professzionális séfek tudják: nincs megállás a vendéglátóiparban működő konyhák digitalizációjában.

Itt az ideje feltenni a kérdést, hogy melyik az a rendszer, amely hatékonyan támogatja a konyha fejlődését, és így új standardokat állít fel a termékminőségben, a megbízhatóságban, az automatizálásban és a szolgáltatásban.

A Rational kifejlesztette a ConnectedCooking-ot, egy ingyenes felhőalapú hálózatot, amely új lendületet ad a séf és a készülék közötti együttműködésnek, anélkül, hogy elfelejtené a fő feladatot: úgy főzni, hogy közben szárnyal a képzelet.

 

A Connected Cooking a gyakorlatban

Fotó: Rational AG

"A ConnectedCooking fejlesztésekor mindig szem előtt tartottuk: mely feladatok azok, amelyek kiemelt figyelmet igényelnek, de nem feltétlenül ls közvetlenül a séfre tartoznak” - mondja Matthias Lahr, a Rational digitális termékmenedzsere. Példaként Lahr megemlít egy éttermet, amely napi 800 adagért felelős három konyhában. Alapvetően egy összehangolási feladat: különböző konyhai felszerelések, a konyhai személyzet különböző képzettsége, eltérő gyakorlatok. A ConnectedCooking mindezt kompenzálni tudja, és egyidejűleg emeli az ipari méretű konyhák színvonalát. Ez önmagában is elegendő ahhoz, hogy a Rational úgy gondolja, hogy a professzionális konyha jövője az okostelefonokhoz, a tabletekhez és a PC-khez kötődik.

Két vagy több konyhában a ConnectedCooking minden Rational készülékkel ugyanazokat a főzési programokat használhatja, és a séf egyetlen kattintással hozzáférhet a készülékekhez, és akár távolról is vezérelheti a főzési folyamatokat. A Push értesítések segíthetnek abban, hogy szükség esetén módosítsák a gyártási folyamatokat. Az automata szervizhívás egy további segítség: a szervizpartner automatikusan üzenetet kap probléma esetén, és már a távkészülékeken keresztül belepillanthat a folyamatokba, és azonnal válaszolhat a hibára.

A Rational egy másik fontos szempontra is felhívja a figyelmet: "Kihívás a higiéniai normák betartása. Ezért egy automatikus HACCP dokumentációt építettünk be a ConnectedCooking-ba." Minden releváns adatot egy bizonyos ideig rögzítenek és tárolnak, mivel a séf fő feladata a kreativitás és nem a hőmérséklet dokumentálása.

A professzionális konyhák hálózatának bővülése átalakítja a séfek munkáját is, de egy jó konyha azért mindig is azokon múlik, akik használják. Az új technológiák ugyanakkor a képzésben is segíteni tudnak, hiszen az új generáció már laptopokon és okostelefonokon nő fel, és így a digitalizált konyhákat roppant vonzónak fogja találni.