Digitalizációval segíti a turizmus újraindulását a Vodafone

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 03. 08:00

Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország Zrt. Vállalati Szolgáltatások Üzletágának vezérigazgató-helyettese nyilatkozott lapunknak.

Dobó Mátyás

Fotó: Vodafone

Hogyan élte meg az elmúlt csaknem másfél évben tapasztalt nehézségeket és az utazás nélküli hónapokat?

A hozzám hasonló, utazni szerető emberek nagyon várták, hogy újra utazhassanak és nyaraljanak – bepótolva a tavaly elmaradt élményeket. Bízom benne, hogy a turizmus számára kiemelt nyári szezon pozitív változást hoz és ismét növekedésnek indulhat az ágazat. Egy biztos, technológiai partnerként a Vodafone ott lesz a háttérben, hogy innovatív megoldásaival támogassa a szektor szereplőit.

A jelenlegi helyzetben hogyan tudja segíteni egy telekommunikációs cég, mint a Vodafone a turisztikai iparágat?

Meggyőződésem, hogy azok juthatnak versenyelőnyhöz, akik sikeresen integrálják folyamataikba a digitális technológiákat. Az eredményes digitalizációhoz ugyanakkor elengedhetetlen az iparág vezetőinek támogató hozzáállása, és a bizalom az IoT, valamint a felhőalapú megoldások iránt, amelyekre egyre nagyobb az igény partnereink vendégei részéről.

Fontos célunk, hogy különböző beruházások segítségével egyértelműen kimutatható üzleti hasznot nyújtsunk partnereinknek, szem előtt tartva azok rövid és középtávú megtérülését. Az IoT-megoldások az üzleti szempontokon túl széleskörűen segíthetnek – például a hotelek biztonsági szintjének növelésében vagy akár az egészségügyi előírások betartatásában. Vagyis a szállóvendégek számára biztonságos környezet teremthető, amely döntési szempont lehet számukra a pandémia utáni időkben.

Milyen digitális lehetőségeket emelne ki, amelyekből valóban profitálhatnak a turizmusban utazó cégek?

Számos olyan megoldást kínálunk, amelyekkel egyes folyamatok felgyorsíthatók vagy akár teljesen automatizálhatók, miközben jelentősen csökkenthetők a költségek. A növekvő digitális igények egyre jobban éreztetik hatásukat a turizmusban is, ezt felismerve szállodák számára is kínálunk digitális szolgáltatásokat. Ilyen például a Hotel TV, amely bel- és kültéren is jogtiszta adást biztosít, de kiemelném a publikus WiFi-elérést biztosító szolgáltatásunkat, valamint a látogatószámláló és ügyfélirányító megoldásunkat is.

Tavaly a koronavírus megjelenése után az egészségügyi és biztonsági szempontokat szem előtt tartva kezdtük meg rendszereink továbbfejlesztését. A hotelek biztonságos üzemeltetésében segíthet az automatikus testhőkamera- és beléptetőrendszerünk, de IoT-szolgáltatásaink a fenntartható működést is elősegítik. A csatlakoztatott eszközökkel az üzemeltető pontosan látja, hogy mikor, melyik emeletet vagy szobát kell hűteni-fűteni vagy kivilágítani, ennek köszönhetően úgy csökkenthetők az energiaköltségek, hogy nem változik a vendégek számára nyújtott kényelmi színvonal.

Mit jelent a digitalizáció a hotelek és a vendégek számára a gyakorlatban – például egy bejelentkezésnél?

Mi a Vodafone-nál azon dolgozunk, hogy egyszerűsítsük és gyorsítsuk ezeket a folyamatokat, tehát senki se gondoljon bonyolult és hosszadalmas check-inre. A szállodák számára gyorsan telepíthető, praktikus, akár távolról kezelhető megoldásokat fejlesztettünk. Testhőkamera- és beléptetőrendszerünk például telepített szenzorok segítségével jelzi, ha valakinek a testhőmérséklete túllépi az előírt szintet, a digitális kijelzőkkel pedig automatikusan megjeleníthetők a belépést tiltó vagy megengedő üzenetek, így felgyorsítva a bejelentkezési folyamatot.

Kamerával összekötött látogatószámláló megoldásunk segítségével pedig jelezhető és megelőzhető a zsúfoltság egy adott térben, így komfortosabb kiszolgálás nyújtható azon vendégek számára, akik szeretnék elkerülni a tömeget a közös terekben.

(X)