Dió, mák, ásványvíz és bor az idei SIAL CHINA kiállításon

 2014. május 18. 15:05

Idén is sikerrel zajlott az élelmiszer-ipari B2B szektor legnagyobb éves szakmai találkozója Ázsiában. A sanghaji szakkiállításon ezúttal is igen intenzív volt az érdeklődés a magyar élelmiszerek iránt.

Az évről évre növekedő SIAL CHINA kiállítás ezúttal 100 ezer négyzetmétert is meghaladó területen zajlott, a kiállítók száma is 2400-ra növekedett a tavalyi 2000-hez képest. A látogatószám az előzetes becslések szerint ismét meghaladta a tavalyi 46 000 főt.

A kiállítás az innovációk mellett a jelen trendeknek megfelelően elsősorban az egészséges és bio élelmiszerekre fókuszált. Magyar kiállító is volt az innovatív „zöld" termékeket bemutató cégek között.

Magyarország az élelmiszer szekcióban képviseltette magát közösségi standdal, 10 hazai kiállító összesen 96 m2 területen mutatta be termékeit. A legnagyobb érdeklődés a dió és a mák iránt mutatkozott, emellett igen népszerűek voltak a magyar borok, valamint az ásványvíz is. A kiskereskedők egyértelműen nagy érdeklődést tanúsítottak a magyar termékek iránt, s a velük folytatott tárgyalások hamarosan megrendelés formájában is realizálódhatnak, hiszen több előszerződés is született a kiállításon.

– A kényelmi termékek esetében a piaci lehetőség adott, amit a helyi ízlésre adaptált árukkal (müzli, puffasztott kukorica, diópótló stb.) lehet kitölteni. Az ásványvizek esetében a magasra pozícionált termékek elfogadtatásán kell dolgozni, mert Kínában a tisztított csapvizet töltik palackba. Természetesen cél volt a már beindult borexport bővítése és a magyar borok pozíciójának javítása is. A külföldi borok közti különbségeket a fogyasztók nem ismerik. A Tokajiról is kevesen hallottak, ezért nagyon hasznos volt a standon felbukkanó kereskedőkkel a folyamatos tárgyalás és kóstoltatás. Általában igaz, hogy állandó helyi partner, importőr nélkül nagyon nehéz közvetlenül elérni a forgalmazókat, disztribútorokat. Ezen képviselő megtalálására is jó kezdeti lépés a kiállítási részvétel. – összegezte a tapasztalatokat Dr. Simon Péter, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese.

Kínában és ezen belül Sanghajban számos élelmiszer-kiállítás igyekszik kihasználni a minőségi élelmiszerek, innovatív termékek és új trendek iránti növekvő érdeklődést. Ennek hátterében az ország páratlan gazdasági növekedése áll, amit a beáramló külföldi tőke és immár a belső fogyasztás élénkülése is ösztönöz.

A SIAL China a legnagyobb nemzetközi élelmiszer-ipari kiállítás Kínában, a párizsi SIAL fiók-rendezvénye, amelyet 2014-ben 15. alkalommal rendeztek meg. A kiállítók mintegy fele érkezett külföldről, itt tehát a hazai részvétel is erős. A látogatók között általában sok az egyéb ázsiai országból érkező is.

Az EU-n kívüli külpiaci expanzió jegyében az MT Zrt. törekszik arra, hogy új kiállításokon jelenjen meg az arab és az ázsiai piacokon. Kína hihetetlenül nagy és növekvő vásárlói potenciállal rendelkezik, amelynek kihasználása mindenképpen ajánlatos a magyar termelők számára. Kívánatos élelmiszerexport választékunk bővítése is, amely eddig a húsipari termékekre, víziszárnyas és vadhús termékekre, valamint borokra koncentrálódott. Tekintettel a kialakuló módosabb rétegekre, megfontolandó a kínálat delikátesz és kényelmi termékekkel bővítése.