Diszkriminálják a külföldi turistákat több EU-országban

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 06. 13:37

Nem egységes áraik miatt folytat vizsgálatot az Európai Bizottság spanyol szállodák és utazásszervezők ellen, amelyek a gyanú szerint bizonyos EU-s polgároktól pusztán a nemzetiségük alapján több pénzt kértek el, mint más nyaralóktól.

A Der Spiegel című német hetilapban megjelent cikk értesülései szerint egyes turistáknak a kétszeresét kellett fizetniük ugyanabban a szállodában. A berlini JT Touristik arról számol be a cikkben, hogy az EU hat tagországában nem hajlandók a szállodák egységes árakat alkalmazni, mivel az megkurtítaná bevételeiket. Annak ellenére, hogy az európai uniós szolgáltatási irányelv értelmében a lakóhelyük vagy a nemzetiségük alapján tilos diszkriminálni a külföldieket.

Az Európai Bizottság ugyanebből az okból folytat vizsgálatot ausztriai síliftek, az Amazon internetes óriáscég és Velence városa ellen is. Velence például a nyilvános vécék használatáért is több pénzt kér el a turistáktól, mint a helyi lakosoktól. De vizsgálódnak a párizsi Disneyland háza táján is, mivel a szabadidőpark különösen kedvezményes csomagokat kínált francia állampolgároknak.