Díszvendégként Kínában, a világ legnagyobb turisztikai küldőországában

Forrás: turizmus.com

 2015. június 19. 13:24

Magyarország díszvendégként vett részt az 5. Dunhuangi Selyemút Fesztiválon, mely 2015. június 16-18. között a Gansu tartományi Jiayuguanban zajlott.

A NGM turisztikai delegációját Gondos Judit közigazgatási államtitkár vezette, és tagja voltdr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) vezérigazgatója is. Gansuból a küldöttség tovább utazott Xianba, ahol részt vettek a7. Nemzetközi Selyemút Konferencián, illetve a Selyemút gazdasági övezet országainak 1. miniszteri találkozóján.

A „Selyemút gazdasági övezet és a 21. századi tengeri Selyemút létrehozása" jelenleg Kína egyik legnagyobb stratégiai projektje, melyet a Kína által létrehozott Selyemút Alap finanszírozása mellett a területileg érintett országokkal közösen terveznek megvalósítani.

A magyar-kínai kapcsolatok erejét jelzi, hogy a 21. századi Selyemút létrehozását célzó egyezséget 2015. június 6-án elsőként Magyarországgal írták alá, aminek folyományaként az idei Selyemút Fesztiválon, majd az azt követő szakmai konferencián hazánk részvétele kiemelt hangsúlyt kapott – áll az NGM közleményében.

Dr. Faragó Péternek, a MT Zrt. vezérigazgatójának ország-promóciós előadása mellett a magyar küldöttség megbeszélést folytatott Gansu tartomány vezetésével, amelyen a kétoldalú turisztikai együttműködés, ezen belül a Selyemút, mint tematikus turisztikai útvonal közös népszerűsítése volt a fő téma. Xianbana Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal elnökével, valamint az ENSZ Turisztikai Világszervezet(UNWTO) vezetőivel tárgyaltak a magyar-kínai turisztikai kapcsolatokról. Kína ma a világ legnagyobb küldőországa, ezért a kínai minden nemzet számára kiemelt turisztikai célcsoport. Minden okunk megvan bízni abban, hogy a – májusban beindított Peking-Budapest légijárat által is támogatott –évi közel 20%-os növekedést produkáló – kínai beutazó turizmus dinamikája fennmarad, illetve továbbfog javulni.