Drámaian fogynak a pubok Nagy-Britanniában

Forrás: turizmus.com

 2022. július 18. 14:28

A külvilágot meglepetésként érte, de az ágazati bennfentesek már előre sejtették az angol statisztikai hivatal legfrissebb eredményeit, miszerint az elmúlt tíz évben 7 ezer pub zárt be, és 39 973-ra csökkent a számuk.

Az Altus Ingatlancsoport számai szerint csak az idei első 6 hónapban 200 pub szűnt meg, egyre inkább válnak ingatlanként is irodává vagy lakássá – írja hírlevelében a VIMOSZ.

A pandémia kivéreztette a tulajdonosokat, legtöbbjük számára a kapott támogatások nem bizonyultak elegendőnek a felszínen maradáshoz, és most az emelkedő energia-, élelmiszer-, és italköltségek, a visszaemelt áfa, a recesszió rémétől fenyegetett fogyasztók vásárlási kedvének visszaesése, és az akut munkaerőhiány megtette hatását.

A brit UKHospitality és a további két szakmai szövetség (BBPA és a BII) közös felméréséből az derült ki, hogy a brit vendéglátóhelyek mindössze 37 százaléka működik jelenleg profittal.

Az eredménytelenség főbb okai a válaszadók 74 százaléka szerint az emelkedő energiaköltségek, 55 százaléka szerint az emelkedő anyagköltségek, és 54 százaléka szerint az emelkedő munkaerőköltségek.

Számítások szerint csak az idei első hat hónapban 200 pub szűnt meg, az elmúlt tíz évben pedig mintegy 7 ezret kellett bezárni Nagy-Britanniában

Fotó: 123rf.com

Az üzletek 45 százaléka csökkentett nyitvatartásra kényszerül annak érdekében, hogy elkerülje a teljes bezárást, és 6-ból 1 bolt állítja, hogy semmilyen készpénztartaléka nincs.

A felmérés eredményeire hivatkozva kérik a brit kormányt, hogy vegye elő egy évvel ezelőtti tervét, mely szerint a vendéglátó ágazatot társadalmi és gazdasági hatásai miatt különös mértékben erősíteni kell. A BBPA vezetője szerint az ágazat az „emberiség fennállta óta a két legkeményebb évet élte át, és ezt most még megfejeli az extrém módon növekvő költségek kihívása.”