E-könyvek és árparitás

Forrás: turizmus.com

 2017. május 12. 13:50

Két éves vizsgálatot követően az Európai Bizottság határozatában az Amazon által felajánlott, az e-könyvek disztribúciójával kapcsolatos vállalásait elfogadva, azokat kötelezővé tette.

A mintegy 1 millárd euró forgalmú európai e-könyv piacon az új rendelkezés elősegíti a termékek innovatív elosztását, a választék bővítését és a fair verseny megteremtését.

Az Amazon korábban a kiadók felé ragaszkodott versenykorlátozó előírások, MFN klauzulák betartásához, így a kiadók az Amazonnak mindig a legjobb piaci feltételeket adták, sőt, más disztributorokkal folytatott üzleti tevékenységükről is beszámoltak. Az EB szerint a verseny korlátozása kisebb választékot, kevesebb innovációt és gyakran magasabb árakat eredményezett.

 

 

„A most betiltott modell hasonló volt a szállodai foglalási portálok árparitási előírásaihoz"- közölte Niklai Ákos, a HOTREC alelnöke.

Mint ismeretes, több európai országban a versenyhivatalok betiltották a szállodai árparitási klauzulák alkalmazását és Magyarországon is folyik egy GVH-vizsgálat.