Ebola: nemzetközi munkacsoport alakult, az ÁNTSZ figyelmeztet

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 19. 16:03

A jelenlegi Ebola-járvány minden jel szerint Guinea-ban kezdődött tavaly decemberben. A járvány ma már elérte Liberiát és Sierra Leonét, és egy libériai utas immár Nigériában is megfertőzte a vele kapcsolatba kerülőket.

Augusztus 8-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi kockázatnak minősítette az Ebola-járvány kitörését. A betegség továbbterjedésének megfékezése, valamint a turisztikai szektor számára adandó koordinált nemzetközi válasz érdekében a WHO, a Nemzetközi Polgári Légügyi Szövetség (ICAO), a Turisztikai Világszervezet (UNWTO), a Repülőterek Nemzetközi Szövetsége (ACI), a Nemzetközi Légügyi Szövetség (IATA), valamint a Turisztikai Világtanács (WTTC) létrehozott egy turisztikai munkacsoportot. Ennek feladata a helyzet folyamatos figyelése és a turisztikai szakmai, valamint az utazók folyamatos tájékoztatása.

Az Ebola fertőzési kockázata a repülőutak során alacsony. Az influenzával vagy a tbc-vel ellentétben az Ebola nem terjed a levegőben, a fertőzéshez a testnedvekkel való közvetlen kapcsolat szükséges, ami gyakorlatilag nem fordul elő a repülés során. Az utasokat pusztán arra figyelmeztetik, hogy kerüljék az efféle kapcsolatot és ragaszkodjanak a normál higiéniai előírásokhoz, például a kézmosáshoz.

 

A betegség repülőgépen való terjedésének másik akadálya, hogy a betegek már rendszerint túl rosszul érzik magukat és nem képesek az utazásra. Nem árt tudni, hogy a betegség csak a tünetek megjelenése után fertőz. A lappangási időszak 2-21 nap lehet, ezután jelentkezik a gyengeség, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, amelyet aztán hányás, hasmenés, kiütések és esetleg vérzés követhet.

A legtöbb fertőzés Libériában, Guineaban és Sierra Leonéban olyan közösségekben történt, ahol a hozzátartozók gondozzák a betegeket, illetve a temetkezési szokások nem követik a közegészségügyi normákat. Emellett a kórházak és az egészségügyi intézmények lehetnek további fertőző gócok, amennyiben a munkatársak megfelelő védelem nélkül dolgoznak.

Az érintett országokba való utazás során a betegség elkapásának valószínűsége kicsi, de ha az utazók a fenti tüneteket észlelik magukon, sürgősen forduljanak orvoshoz – a korai felismerés ugyanis jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét.

A járvány megfékezéséhez azonban megerősített nemzetközi összefogás szükséges és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a betegség további országokban ne alakuljon ki.  A betegségben érintett országokat azonban arra kérik, hogy szigorítsák meg a kilépők ellenőrzését a nemzetközi repülőtereken, hajókikötőkben és közúti határátkelőknél. Az Ebola-gyanús betegeket pedig nem szabad útnak engedni, hacsak nem orvosi kezelésre utaznak külföldre.

A betegségtől mentes országokban pedig fel kell készülni az esetleges megbetegedések felismerésére és kezelésre, anélkül, hogy ez a nemzetközi utasforgalomban fennakadásokat okozna. A WHO továbbra sem javasolja utazási korlátozások bevezetését. Így az érkező utasok vizsgálata, a belépési szabályok szigorítása nem szükséges azon országokban, amelyek nem határosak az Ebolával érintett térségekkel. Viszont világszerte fel kell hívni az érintett térségekbe utazók figyelmét a veszélyforrásokra és azok elkerülésének lehetőségeire.

 

****

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) nem javasolja az Ebola-vírussal sújtott nyugat-afrikai országokba történő utazást, azonban hozzáteszik, a vírussal való fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak.

Az ÁNTSZ az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásai alapján készített anyag emlékeztet, hogy az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy például egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik, és - az influenzával ellentétben - a levegőben sem terjed.

Amennyiben valaki mégis az érintett területre utazik, minimálisra csökkentheti a fertőződés kockázatát, ha kerüli a közvetlen érintkezést a beteg emberek (illetve holttestük) vérével, testnedveivel, továbbá olyan tárgyakkal, amelyek szennyeződhettek. Kerülni kell az érintkezést a vadon élő állatokkal, azok tetemével, és ne fogyasszanak vadon élő állatokból készült húsételt.
Ajánlott a rendszeres szappanos (vagy kézfertőtlenítős) kézmosás, és érdemes kideríteni, hol van megbízható egészségügyi ellátóhely.

Ezeken kívül érdemes az odautazónak rendelkeznie olyan utasbiztosítással, amely fedezetet nyújt a lehető leggyorsabb hazaszállításra, arra az esetre, ha megbetegedne vagy baleset érné, ezzel ugyanis csökkentheti annak veszélyét, hogy valamelyik helyi egészségügyi ellátó létesítményben fertőződhessen meg.

Az ÁNTSZ azt ajánlja a Guineából, Libériából, Sierra Leonéból, Nigériából hazatérők számára, hogy ha trópusi területről hazaérkezve néhány héten belül belázasodik, ok nélkül kimerültnek érzi magát, hasmenése lesz vagy egyéb súlyos tünet lép fel (például hányás, látszólag ok nélküli vérzés, komoly fejfájás), haladéktalanul keresse fel háziorvosát, illetve a fertőző betegségekkel foglalkozó legközelebbi szakrendelést, szakorvost, és tájékoztassa őt korábbi utazásáról. A tünetek olyan fertőzés miatt is jelentkezhetnek, mint például a malária, emiatt azonnali kivizsgálásra és kezelésre van szükség.

Ha a kint tartózkodás során valaki közvetlenül érintkezett fertőzött emberek vagy állatok, illetve tetemek vérével vagy más testváladékával, esetleg óvszer nélkül létesített szexuális kapcsolatot korábban fertőzött személlyel, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Az orvost tájékoztatni kell a korábbi utazásról és a fent említett kockázati tényezőkről.

Az Ebola-vírus hatásos ellenszere a szappan, a napfény, a hypo, valamint a magas hőmérséklet és a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák magas hőmérsékleten történő gépi mosása is megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken, valamint hasonló körülmények között – valamivel hosszabb idő alatt – a vérrel szennyezett ruhadarabokon is elpusztul.