Eddig 20 százalék alatt maradt a leépítés a turizmus-vendéglátásban

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 14. 15:18

A kékgalléros álláshirdetésekben erős Jófogás portál a GKI Digitallal közösen méri fel, milyen hatással lehet a koronavírus-járvány második hulláma a vendéglátóiparban és a turizmusban dolgozókra.

A turizmushoz köthető, körülbelül 25 ezer társas és 14 ezer egyéni vállalkozás a járvány megjelenése előtt mintegy 135 ezer embert foglalkoztatott, nem számolva a bérmunkát és a diákmunkát. A szektort igen súlyosan érintette a járvány, ami a havi 1,5 millió látogatót fogadó Jófogás által regisztrált adatokban is tetten érhető. A kategóriával kapcsolatos érdeklődések száma drasztikus mélyrepülést mutatott: április elején Budapesten 85%-ot, vidéken pedig 73%-ot esett a korlátozások előtti aktivitáshoz képest – áll elemzésükben.

A KSH adatai szerint a foglalkoztatottak számában bekövetkezett csökkenés felét, mintegy 110 ezer főt a szolgáltatóipar adta, és a munkanélküliek egynegyede fővárosi, illetve Pest megyei.

A szálláshelyek, fürdők, utazási irodák és más turisztikai vállalatok első lépésként szinte teljesen leépítették a szezonra tervezett bérmunkát és diákmunkát, a saját állománynál pedig törekedtek a leépítések megelőzésére, és az állami támogatások igénybevételével igyekeztek túlélni. Így körükben a létszámcsökkentés mértéke alacsonyabb, átlagosan 15-17% körüli volt.

Bár a KSH még nem közölt nyári adatokat, a GKI Digital mérései szerint 2020 harmadik negyedévében elindult némi visszarendeződés, a foglalkoztatottsági mutató 1,5-2%-ot javult. A Jófogás adatai is ezt támasztják alá: július-augusztus a március-áprilisi megkeresésekhez képest napi átlagban Budapesten több mint tízszeres, vidéken pedig több mint nyolcszoros növekedést hozott. A Jófogáson jelenleg több mint 7500 betöltendő pozíció található, amelyek több mint 90%-a kékgallérosok toborzására szolgál.

A szállodai kisegítőket, így a reggeliztetőket és szobalányokat kereső álláshirdetések igen népszerűek

Fotó: 123rf

„A nyár folyamán nagyságrendileg 70-100 ezer munkavállaló tudott ismét elhelyezkedni, köszönhetően a belföldi, vidéki turizmus látványos fellendülésének, illetve annak, hogy a korábban komoly munkaerőhiánnyal küzdő területek, mint a kereskedelem és a logisztika elkezdték „felszívni” a szabaddá vált munkavállalókat. A fővárosi turizmus viszont a külföldi utazók hiánya miatt továbbra is mélyponton van, és visszarendeződésnek egyelőre nyoma sincs. Kérdéses továbbá, hogy az őszi második fázis, valamint a határzár miként hat majd a gazdaságra, és a kormány által három hónapra nyújtott bértámogatások kifutását követően, amelyek jellemzően szeptemberben lejárnak, visszatérnek-e a tömeges leépítések” – mondta Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója.

A vendéglátóiparral és a turizmussal kapcsolatos kategóriában a legnépszerűbbek között vannak a felszolgálót, szakácsot, pultos munkatársat és a szállodai kisegítőket, például a szobalányt és a reggeliztetőt kereső álláshirdetések.

"A vendéglátóipari hirdetések száma a Jófogáson a legfrissebb adatok szerint összesen több mint 1500 darab, de a munkaerőpiaci folyamatok az oldalunkon indított keresések számán is meglátszódnak. A nyár végi szárnyalást követően, a járvány erősödésével Budapesten és vidéken is körülbelül a hatodára esett vissza az érdeklődés az ilyen jellegű munkák iránt” – mondta Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

A cégek közül a nagyobb szálláshelyek és vendéglátóipari egységek tudták a legkevésbé megúszni a munkavállalói létszám csökkentését, míg a kisebb, jellemzően vidéki cégek hatékonyabban, rugalmasabban kezelték és kezelik a járványhelyzetet. Ez utóbbi körnek segített a belföldi, vidéki turizmus fellendülése is.