Eddig az NGM és helyettes államtitkárság a favorit

Szerző: Szebeni Zsolt

 2014. május 28. 10:29

Hová tartozzon a turizmus ágazat? – kérdeztük olvasóinkat néhány nappal ezelőtt, hozzátéve, hogy a „június elején megalakuló új kormány összetételéről szinte már mindent lehet tudni, csak azt nem, hogy melyik tárcához kerül majd a turizmus ágazat".

Felsoroltuk a leggyakrabban hallott, de sehol meg nem erősített értesüléseket is a turizmus ágazat lehetséges kormányzati besorolásáról.

A témában külön véleményalkotásra kértünk néhány meghatározó szakmai szervezetet, amelyek közül eddig három küldte el válaszát:

 

Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége

„A  legkedvezőbb az lenne, ha a turizmusirányítás és a marketing szervezet, valamint a TC kezelése  egy tárcához, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerülne. Az NGM-ben már van egy felhalmozott tapasztalat, folyik a jogalkotói munka, logikus lenne, ha a rendelkezésre álló marketing összeg felett is ez a tárca rendelkezne.

Bár erre nem vonatkozott a kérdés, de meg kell említeni, hogy múlhatatlanul szükség lenne a marketingkeret jelentős mértékű emelésére ..."

 

Magyar Beutaztatók Szövetsége

„Jobb lenne, ha turizmus a Nemzetgazdasági Minisztériumnál maradna, mivel  a jelenlegi helyettes-államtitkársággal több éve folyamatos szakmai egyeztetésben vagyunk és a jelenlegi adminisztráció ismeri szektorunk főbb problémáit és a közigazgatási határokon belül segíti szakmánkat...

Fontos lenne, hogy a Magyar Turizmus Zrt, mint önálló nemzeti marketing ügynökség tovább folytathassa szakmai tevékenységét, az eddiginél jóval nagyobb és legalább 3-4 évre garantált budget-tel.  Fontos lenne a külképviseleti hálózatot visszaerősíteni, úgy gondoljuk, megfelelő sales nélkül nem lehet semmit sem eladni...

A TDM-ek szerepe és további sorsa mindenképp újabb szakmai egyeztetést kívánna, jelenlegi formájában nem hatékony a rendszer és ameddig nem belátható, hogy fog alakulni a tevékenységük, nem érdemes nagyobb összeget pumpálni a TDM hálózatba..."

 

Magyar Fürdőszövetség
A MUISZ válaszával egyetértő szövetség szerint „...a turizmusnak az NGM-hez kellene tartozni és a szektor teljes tevékenységét államtitkársági szinten irányítani... A turizmusmarketingre (országimázsra) sokkal több pénzt kellene költeni és az egészségturizmust ismét központi helyre pozícionálva, a vidék turisztikai lehetőségeit erősíteni."