Édes kiegyezés, avagy milyen is volt a BelleEpoque?

Forrás: turizmus.com

 2017. október 19. 16:56

Mindenesetre édes és finom. Legalább olyan ínycsiklandó, amilyen egy indiáner vagy egy kuglóf. Az egykori ízeket ma már nem tudjuk egy az egyben visszaadni, viszont újraálmodhatjuk.

Így tett hat magyar kiváló cukrász, amikor megalkotta – a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete égisze alatt – a kiegyezés 150. évfordulójára, különleges magyar–osztrák kollekcióját, az Édes kiegyezést.

Kiváló ötlet, hát még, ha az osztrák kollégák is beszállnak az akcióba, és úgy tűnik, ez is létrejön. A Korona cukrászdában tartott bemutatón megkóstolhattuk, milyen is a mai korszerű indiáner, az Anna-szelet, az arisztokrata kuglóf, az Eszterházy-szelet, a Blaha Lujza-szelet, meg a Rigó Jancsi és Clara Ward nevű sütemény. Ezt a kollekciót együtt lehet majd megvásárolni november elejétől márciusig számos kitűnő cukrászdában, egységáron, szép kivitelű, ízléses dobozban.

A felső sorban balról jobbra az Anna-szelet, az Eszterházy-szelet, a Rigó Jancsi és Clara Ward nevű sütemény, valamint a Blaha Lujza-szelet, elöl balról az arisztokrata kuglóf, jobbról az indiáner látható.

Fotók: MTI

Szó Gellért, Erdélyi Balázs, Ipacs Balázs, Csuta Zsolt, Varga Ádám és Mészáros Gábor cukrászok – Vojtek Éva lelkes szervező munkája eredményeképpen – eszelték ki, milyennek kell lennie a hajdani  kedvenceknek 2017-ben: ugyanolyan finomnak, de kevésbé zsírosnak és könnyűnek.

Ezek a sütemények legalább annyira osztrákok, mint magyarok, bár a cukrászdák közönsége lehet, hogy mind magyarnak érzi ma, de – függetlenül hova tartozásuktól – keresi, bármennyire is divatos a francia macaron és az amerikai fánk.

Balról jobbra: Szó Gellért, Erdélyi Balázs, Ipacs Balázs, Csuta Zsolt, Varga Ádám és Mészáros Gábor cukrászok

 

Az Édes kiegyezés kollekció bizonyára nagy sikert arat a karácsonyi ajándékötleteken gondolkodó hazai vásárlók vagy éppen az Ausztriából ünnepek idején hozzánk  átránduló nyugati szomszédok körében is.

A kezdeményezés azt bizonyítja, hogy a hazai cukrászati élet az utóbbi években felpezsdült, a kínálat egyre színesebb és nívósabb, miközben őrzi a hagyományokat is.