Az étterem után a szálloda is bezárt Eger legendás műemlék épületében

Forrás: turizmus.com

 2023. október 01. 10:04

Véget ért egy korszak Egerben, a város 300 éves műemlék épületében működő ikonikus Senator-ház januárban bezárt étterme után októbertől már szálláshelyként sem működik tovább.

Egyelőre nem tudni a megüresedő épület sorsát, friss Facebook-posztjában Oroján Sándor önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) azt írja, „a magam részéről azon leszek, hogy a Senator-ház mihamarabb új élettel teljen meg!”

Mint arról januárban beszámoltunk, a házat vezető házaspár az év első napján jelentette be, hogy kénytelenek bezárni az egyébként népszerű éttermet, és már csak a szállodai szolgáltatást viszik tovább. Döntésüket megromlott egészségi állapotukkal, a túlzottan magas bérleti díjjal, a megnövekedett beszerzési és energiaárak miatti veszteséges működéssel, valamint a háború miatti bizonytalansággal indokolták.

Akkor még az volt a terv, hogy Cseh Andrásné és a férje addig maradnak, amíg meg nem találja az önkormányzat az új bérlőt, mert – mint az akkori híradások szerint a egri közgyűlés ülésén elhangzott – az a cél, hogy a helyiek és a turisták által is kedvelt Senator-ház egyetlen napig se legyen bezárva.

Üzemeltetőt azonban nem talált az önkormányzat, hiába írja posztjában a képviselő, hogy szerinte „számtalan megoldás kínálkozik”.A Senator-ház Facebook-oldalán már meg is hirdették a teljes nagykonyhai felszerelés, az éttermi eszközök (asztalok, székek, tányérok, evőeszközök, poharak, abroszok), és a szállodai szobák berendezésének eladását.

De amit lehet, megmentenek. Oroján Csaba posztjában azt írja, hogy a Senator-ház egyes bútorai és emléktárgyai az Egri Értéktár részét képezik, és ezek a szerződésbontásért cserébe az önkormányzat tulajdonába kerülnek, így az értékeket biztosan meg tudják őrizni. „A legfontosabb azonban egész Eger számára az lenne, hogy a Senator-ház ne egy bezárt, üres épület legyen a Belváros szívében, hanem egy lüktető, hangulatos vonzerő, ami a város turizmusát is serkenti” – fogalmaz a képviselő.

(Borítókép: Facebook / Hotel Senator Ház Eger)