Egész Európában egyszerre szedik a szemetet

 2014. április 06. 11:50

Minden eddiginél nagyobb méretűre bővül ebben az évben a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából május 9-11. között szervez meg az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ).

A háromnapos eseménnyel az Európai Bizottság „Let's Clean Up Europe!" elnevezésű projektjéhez csatlakozik Magyarország. Az együttműködés keretében május 10-én 28 európai országban tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.
A TeSzedd! akcióba az OHÜ minél szélesebb körben igyekszik bevonni a lakosságot: az elsődleges célcsoportot az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák, valamint vállalatok, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek és gyerekes családok alkotják.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció keretében március 5-től várja az OHÜ azok jelentkezését, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének, ezzel együtt csoportot (minimum 10 fő) regisztrálnának. Egyénileg regisztrálni és az egyes találkozási pontokhoz csatlakozni április elejétől lehet. Erről pontos tájékoztatást később adunk. A jelentkezés az akcióban való részvételre mindkét esetben az interneten keresztül történik. A regisztráció május 2-án zárul – tudatta Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket – gumikesztyűket, zsákokat stb. – az OHÜ biztosítja és juttatja el az egyes találkozási pontok helyi koordinátoraihoz. Szintén az OHÜ gondoskodik az önkéntesek által az akció keretében összegyűjtött szemét elszállításáról.

Szemétgyűjtési akciókat szerte az országban szerveznek különböző időpontokban önkormányzatok, civil szerveződések stb. Az OHÜ ezeket a kisebb kezdeményezéseket kívánja összefogni a TeSzedd! keretében, ahol a szükséges eszközöket is biztosítja a szemétszedéshez.

A 2013-as TeSzedd! eredményei
Tavaly több mint 75 ezer fő regisztrált előzetesen a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra. Végül, a kifejezetten rossz, esős, hűvös idő ellenére is összesen 1075 helyszínen több mint 100 ezer önkéntes vett részt az akcióban.
A sajtótájékoztató végén Dr. Illés Zoltán államtitkár és Vámosi Oszkár ügyvezető jelképesen meg is kezdték a szemétszedést: megtisztították az esemény helyszínén lévő „növényfalat" az azon elhelyezett papír és műanyag szeméttől, amely eredetileg anyagában hasznosítható hulladék lehetett volna.