Egy hónapra leáll Németországban a vendéglátás és a kulturális élet (frissítve)

Forrás: MTI

 2020. október 28. 14:19 / Utoljára frissítve: 2020. október 29. 09:01

A fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok csökkentésének céljával hétfőtől november végéig csaknem teljesen felfüggesztik a többi között a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését, a közoktatást és a napközbeni gyermekellátás rendszerét viszont nem állítják le – jelentették be szerdán Berlinben.

A járvány gyorsulása révén a teszttel kiszűrt fertőzések száma már hét nap alatt megduplázódik, az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma pedig tíz nap alatt duplázódik – mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

A folyamat feltartóztatásához "közös erőfeszítésre" van szükség, "ki kell szabadulni az exponenciális (robbanásszerű) növekedésből". Az esetek 75 százalékában nem tudni, hogy miként történt a fertőzés, ezért széles körben csökkenteni kell a vírus átadásának veszélyével járó kapcsolatokat – mondta a kancellár.

Az egészségügyi hatóságok akkor tudják feltárni valamennyi fertőzési láncolatot, ha a megelőző hét napon kiszűrt fertőződések százezer lakosra vetített száma 50 alatt van. Ezt az állapotot kell ismét elérni – fejtette ki a kancellár.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi, keddi adatai szerint ennek a – hétnapi incidenciának (fertőzésgyakoriságnak) is nevezett – mutatónak az értéke 87. Egy héttel korábban, október 20-án 48,6 volt, egy hónappal korábban, szeptember 27-én pedig 13,4-en állt.

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban

Fotó: 123rf.com

Angela Merkel a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma és a szövetségi kormány vezetőinek közös tanácskozása után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy "arányos és politikailag vállalható" járványlassító intézkedésekről állapodtak meg, amelyek tartományi határokat átívelően, az egész országban egységesen érvényesek.

A többi között arról is szólt, hogy a korlátozásokkal sújtott vállalkozások és egyéb szervezetek – például színházak vagy sportegyesületek – bevételkiesésének 75 százalékát megtérítik. Az ötvennél több embert foglalkoztató cégek esetében a vállalatok állami támogatásáról szóló európai uniós szabályokhoz igazítják a kártérítés mértékét. A programra tízmilliárd eurót (3670 milliárd forint) fordítanak.

A november 2-tól november 30-ig érvényes szabályok szerint legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán-, vagy közterületen.

A vendéglők csak elvitelre főzhetnek. A kulturális intézmények mellett csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat is, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak. Befagyasztják az amatőr sport intézményrendszerét is. Új korlátozásokat vezetnek be a szolgáltató szektor számos további területén, így például a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül valamennyi szolgáltató kényszerszünetet tart, akinek munkájához közvetlen testi kapcsolat szükséges az ügyféllel, vendéggel. A kiskereskedelemben új szabály, hogy az üzlethelyiségekben tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 964 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez új rekord, és majdnem a duplája az egy héttel korábbi 7595-nek.