Egészségvölgy, iIlatszálloda és malomtúra a Mecsekben

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. május 09. 09:06

Nem könnyű kitűnni a hazai wellness-szállodák tömegéből, de különleges tematikával és persze jó lokációval nyert ügye lehet az üzemeltetőnek. Magyarország első illatszállodája másfél milliárd forintos felújítás után nyitott újra a sikondai völgyben; megnéztük, hogy milyen lett.

Amint bekanyarodik buszunk a Mecsek szívében eldugott sikondai völgybe, rögtön látjuk, érezzük, hogy egy különlegesen békés, nyugodt helyre érkeztünk, ahol minden adott ahhoz, hogy a hétköznapok mókuskereke után kiengedjük a gőzt, lecsendesedjen az elménk, testileg és lelkileg is feltöltődjünk.

A sikondai völgy különlegesen szép és nyugodt hely

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A ritka természeti szépségekkel megáldott völgyben az 1920-as években szénbányászati próbafúrások közben termálvízre bukkantak, amelyről kiderült, hogy lúgosító és lítiumot is tartalmaz, így számos betegséget kúrál hatékonyan, a gyomorpanaszoktól az ízületi bántalmakon át a bőr- és nőgyógyászati megbetegedésekig. Az itteni gyógyvíz ráadásul jótékony mikroklímával párosul, a környező erdőrengeteg miatt a levegő relatív páratartalma magas, átlagosan 60-80 százalék, por- és füstmentes, a légköri elektromosság negatív ion túlsúlyt mutat, ami nyugtató hatású – olvashatjuk a település honlapján. A 2000-es években akkreditált mérések is igazolták, hogy Sikondát méltán illetik az „egészség völgye" elnevezéssel.

Amikor másnap délelőtt nekiindulok futni a sikondai horgásztavak partján kiépített szép sétányon, elképesztő madárfüttykoncert fogad, de két horgászon kívül egyetlen lélekkel sem találkozom. Ebben az idilli természeti környezetben, a régi bányászszanatóriummal szemben emelkedik a 77 szobás Ambient Hotel & AromaSpa; bár a kifejezést megtévesztő lehet, mert az utcáról valójában csak egyetlen szint és a wellnessrészleg kupolája látszik a félkörívben hosszan elnyúló épületből.

Idilli természeti környezetben fekszik az illatszálloda

Fotó: Accent Hotels

Egy új hely esetében nagyon fontos az első benyomás, amiről itt egy kifinomult orr gondoskodott, az épületbe lépve rögtön meglegyint bennünket a szálloda kellemes illata. A parfümőr szakma hazai nagyágyúja, Zólyomi Zsolt alakította ki 2014-ben az Ambient illatkoncepcióját, ami nemcsak a közösségi terekben, hanem a superior szobákban is megjelenik. Már kint a folyosón, az ajtó melletti mintán, majd a belső dekorációban is visszaköszön, hogy szobánkat mivel illatosították. Nekünk a nyugtató levendula jutott, de az erdőmélyi csend, az izgató csokoládé és a frissítő fehér virágok aromájában is elmerülhet az, aki itt száll meg.

Négy illat közül lehet választani, ez a levendulaszoba, ami a dekorációban is visszaköszönt

Fotó: Accent Hotels

Eredetileg a négyféle illat fixen kapcsolódott a szobákhoz, de ezen később változtattak: az asztal alatt diszkréten elhelyezett diffúzorban rugalmasan cserélhető az illattégely, így a vendég – ha úgy tartja kedve – egy hároméjszakás itt-tartózkodás alatt akár három variációt is ki próbálhat. Az illatot már előre, az online szobafoglalás során ki lehet választani – meséli Anisity István, a szálloda igazgatója. Az aromásított szoba persze valamivel drágább, 10 százalék felárat számítanak fel az illat nélküli, standard – ahogy itt nevezik – levegőszobákhoz képest.

De már indulunk is a környék felfedezésére. A Komlóhoz tartozó Sikondáról számos túraútvonalon járhatjuk be a Mecsek lankáit, és kedvező fekvésénél fogva húsz kilométeren belül további tavak, malmok, vár és Pécs megannyi látnivalója vár ránk; mindehhez kocsiba sem kell ülni, mert a szállodában bérelhetünk kerékpárt.

 

Molnárok öröksége Orfűn, ahol papírt merítünk

A közeli Orfűn elfeledett mesterségekkel ismerkedünk a Malommúzeumban Füzes Kata vezetésével – nála aligha akad erre elhivatottabb és hitelesebb személy, hiszen molnár nagyapja és gépész édesapa örökségét, szenvedélyét viszi tovább. Több ez, mint egy múzeum, az üzemeltető alapítvány fenntartja eleink tudását, a látogató előre meghirdetett népi kézműves foglalkozásokon kenyeret süthet, szőhet, fonhat, nemezelhet, könyvet köthet.

Látunk itt tölgyfagerendás szárazmalmot, amelynek csaknem kétszáz éves járgánykerekét hajdan két ló hajtotta, és a vállalkozó szelleműek ma is megpróbálhatják megmozdítani.

A szárazmalom 9 méteres átmérőjű járgánykerekét hajdan két ló hajtotta

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A háromszintes vízimalomban végigkísérjük a búza útját a lisztté válásig, Kata élvezetes történeteivel olyan régi mondások eredeti értelmét fedi fel előttünk, mint például felönt a garatra, és azt a helyet is megmutatja, ahol elválik az ocsú a búzától.

Átsétálva a szomszédos papírmalomba, megtudjuk, hogy nemcsak fából készülhet papír, hanem lényegében bármilyen növényi rostból. Különböző vastagságú és mintázatú papírokat mutogatnak nekünk, amelyekhez kendert, farmernadrágot, búzakalászt, sőt elefánttrágyát (!) használtak.

Száradó papírok a papírmalomban

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A legélvezetesebb része a programnak, amikor magunk is belekóstolhatunk a hagyományos papírmerítés mesterségébe, egy hideg vizes, szétázott növényi péppel megtöltött fahordóba merítjük a szitát, és ha elég határozottak és ügyesek vagyunk a kiborításával, papírlappá áll össze a massza – egyszerűnek tűnik, de nekem sajnos nem sikerül a művelet, a pép nem válik el a szitától.

Kipróbáltuk a papírmerítést: a szitán átszűrt növényi pép kiborítva lappá áll össze

Fotó: turizmus.com

A malomtúrát saját lisztből, helyben sütött pogácsák és édes sütemények elmajszolásával fejezzük be a malomudvar napsütötte teraszán.

 

Pécsvárad, ahol sosem volt vár

Késő délután érünk a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő lábánál fekvő pécsváradi várhoz, amit aranyfénybe von a lemenő nap sugara. Bár „várnak" hívják, ténylegesen sosem szolgált hadi célokat.

Szent István király alapította a pécsváradi bencés monostort

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Valójában egy erődített bencés monostor működött évszázadokig ezen a helyen, s amint Gászné Bősz Bernadett, a Pécsváradi Élményvár vezetője büszkén meséli, azt első királyunk, Szent István alapította, akinek ráadásul az itteni első apát, Asztrik hozta a koronát Rómából. A várfalakról szép kilátás nyílik a környező tájra, a gyógynövénykertben éppen virágzik a hatalmas rozmaringbokor, de felfedezünk mentát, zsályát, kakukkfüvet, levendulát és citromfüvet is.

A fiatalok ma már nem a vásárban találnak egymásra, de a párkeresés szép hagyományát máig őrzi a Pécsváradi Leányvásár, amit októberben tartanak

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A romkert alapján nehéz elképzelni a hajdani virágzó monostort, amely jelentőségben, befolyásban, gazdagságban egészen a török hódításig megelőzte a pannonhalmit – akkor maga az apát romboltatta le, hogy ne kerüljön az ellenség kezére. De így megmenekült a 10. század végén épített kápolnája, amely országunk legrégebbi, mai is álló temploma. S ha egészen belépünk a szentélybe, felfedezhetjük a monostor legféltettebb kincsét is: egy bizánci stílusban megfestett angyal tekint le ránk a boltozatról.

Országunk legrégebbi, mai is álló templomát rejti a pécsváradi vár

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Miközben a monostor történetével ismerkedünk az udvarház kiállításán, Sanyi bácsi, a helyi ezermester a kovácsműhelyben felszítja a tüzet, és emlékül mindenkinek kovácsol egy kis patkót. A vár falain belül van étterem és szálló is, a kőtár fölé épült Hodály kedvelt esküvőhelyszín, az ispotályban pedig még egy illatkamrára is rábukkanunk, jólesik megpihenni, magunkba szívni  a kertben termő gyógynövények átható aromáit.

 

Wellnessezés és koktélozás

Gyógynövényekkel este a szálloda új koktélbárjában is találkozunk, ahol azt demonstrálják számunkra, mennyire feldobja egy ital ízét a friss levendula, citromfű vagy menta. A koktélbár a Covid alatti felújítás részeként létesült, amikor teljesen átalakították a hatalmas, 1400 méteres wellnessrészleget is. A kettő egymás szomszédságában található, így két csobbanás közben fürdőköpenyben sétálhatunk át egy frissítőért.

Termálvízben úszkálhatunk az Ambient Hotel nagymedencéjében

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Impozánsan tágas a négy medencét és sokféle kényeztető szolgáltatást magába foglaló, kétszintes wellnessrészleg. Az emeleten elhelyezett szaunaparkban finn, aroma-, infra- és gőzkabin, plusz sószoba vár ránk, de a méregtelenítéshez választhatjuk a kültéri finn szaunát is. A benti, termálvízzel feltöltött nagy medencében lehet úszkálni, az élménymedencében megdögönyöztethetjük vállunkat, hátunkat a masszírozó vízsugarakkal, majd jöhet a teljes pezsgés a jacuzziban. A kültéri, szintén felújított élménymedencét még nem tudtuk kipróbálni, azt a jó idő beköszöntével nyitják meg.

Kint is van egy finn szauna és egy jacuzzi

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A fürdőzés után a játszószobában lehet dartsozni, csocsózni, pingpongozni, X-bokszozni, a sportosabbak edzőteremben is múlathatják az időt.

A másfél milliárd forintba kerülő, tavaly októberben végződő felújítást – pályázati támogatás híján – a tulajdonosok saját erőből valósították meg, ami a több lábon állás jegyében kiterjedt a rendezvénytérre is – tudjuk meg a szállodabejáráson. Az állatbarát hotel hétvégéi szinte folyamatosan telt házasak, és a hétköznapok jobb töltését célozták meg a rendezvénytér teljes körű átalakításával és bővítésével. Ebben az elkülönülő, félkör alakú épületrészben összesen 5 szekcionálható, természetes megvilágítású teremmel és a korábbinál magasabb színvonalú technikai felszereléssel szolgálják ki a rendezvényeket, a legnagyobb teremben 120 személyt tudnak leültetni.Érdekesség, hogy konferenciatermek elnevezése is az illatkoncepciót követi, sőt a kávészünetek is kérhetők az illatok (levendula, menta, mandula) jegyében – meséli Rajki Dóra, aki az Ambient Hotel és a pécsi Corso Hotel értékesítési vezetői feladatait együtt látja el, mivel mindkettőt az Accent Hotels üzemelteti. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, már nagy cégek is bejelentkeztek rendezvényeikkel a megújult helyszínre, aminek különösen örül a ház vezetése, bízva abban, hogy ők többször is visszatérnek majd.

A legnagyobb konferenciateremben akár 120 személyt is le tudnak ültetni

Fotó: Accent Hotels

Ha már a közelben járunk, a kétnapos programunk zárásaként megnézzük a pécsi Corso Hotelt is, amely elsősorban a corporate és MICE piacra épít, de a város felfedezéséhez is ideális választás lehet. A szálloda ugyanis a történelmi épületeivel, színes kirakataival, számos kávézójával önmagában is korzózásra csábító Király utca végén található, ezen végigsétálva éppen Pécs főterén kötünk ki. Helyi idegenvezetőnk egymás után irányítja figyelmünket a szebbnél szebb homlokzatokra, és számos kevéssé ismert történetet oszt meg velünk.

Pécs különösen szép tavasszal. A távolban a török kori dzsámi

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Nem először járunk Pécsen, de a város tereit, utcáit felöltöztető tavaszi virágpompa olyan csábító, hogy gyorsan el is döntjük, ide hamarosan vissza kell térnünk.