Egri várrekonstrukció: új lendületet vett a Szép-bástya felújítása

 2014. augusztus 14. 17:37

Új lendületet vett az egri vár 2,1 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciójának központi eleménél, a Szép-bástyánál zajló munka: a szükséges engedélyek beszerzése után már itt is dolgoznak a gépek - jelentette be Habis László polgármester csütörtökön Egerben, sajtótájékoztatón.

Szavai szerint a 19. században, Pyrker János érseksége idején Kálvária-dombbá alakított Szép-bástyát körbejárhatóvá teszik, ezáltal új turistautak nyílnak meg a várban. Tizenhat méteres magasságával a bástya kiváló panorámát nyújt majd a vár egészére.

Az MTI kérdésére a polgármester elmondta, hogy a bástya eredetileg októberre tervezett átadására várhatóan csak jövő tavasszal kerülhet sor.
Habis László kitért arra is, hogy a Szép-bástya szomszédságában, szintén a turisztikai attrakció-növelő fejlesztés részeként épülő kétszintes, zárt fegyvertárban nyíló interaktív kiállítástól a szezonalitás csökkenését várják.

Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Eger az elmúlt négy évben fejlődési pályára állt. Szavai szerint ez annak köszönhető, hogy nagyon jó és eredményes viszonyt sikerült kialakítania a városnak a kormányzattal.

"Nagyon sok közös eredményünk van. Ilyen a történelmi belváros több mint négymilliárd forintból megvalósuló rehabilitációja, a kórház hatmilliárd forintos felújítása, a nyolcmilliárd forintnyi önkormányzat adósság kiváltása, és ilyen a város részére biztosított kétszer egymilliárd forintos szabad felhasználású forrás is" - hangsúlyozta.

Nyitrai Zsolt rámutatott: a vár 2,1 milliárd forintból zajló turisztikai attrakció-fejlesztése szintén ebbe a sorba tartozik. "A vár Eger és Magyarország szimbóluma is, a vidéki Magyarország leglátogatottabb múzeumáról van szó" - mondta.