Egy budapesti távol-keleti étteremre csapott le a Nébih

Forrás: turizmus.com

 2020. október 20. 15:45

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október első napjaiban.

A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomon követhető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

A étterem üzemeltetője sem a tevékenység végzéséhez szükséges külön engedélyt, sem a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolását nem tudta bemutatni – írja közleményében a Nébih.

Az alapvető dokumentációs hiányosságokon túl az üzlet szinte minden helyiségében, de még az udvaron is egymást érték a higiéniai problémák.

Többek között a kiszolgáló- és tálalópult szennyezett, higiénikus élelmiszer-tárolásra alkalmatlan volt. A mögötte kialakított egymedencés mosogató/kézmosóban a lefolyó koszos volt, a szintén kifogásolható állapotú padozaton élelmiszert tároltak.

Az üzlet szinte minden helyiségében egymást érték a higiéniai problémák

Fotó: Nébih

A különösen takarítatlan főzőkonyha hűtőtereiben együtt tárolták a nyers zöldséget, a fagyasztott élelmiszert, a nyers tésztát és a húst, ami komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent. Piszkosak voltak a berendezési tárgyak, a főzőberendezések körül pedig ismeretlen eredetű, undort keltő folyadékot találtak az ellenőrök. Mindezek mellett a vendégek részére kialakított mellékhelyiség padozata, oldalfala koszos volt, és a higiénikus kézmosás feltételeit sem biztosították.

Lejárt szavatossági idejű termékeket is találtak az ellenőrök

Fotó: Nébih

A Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét. Egyúttal a szakemberek csaknem 350 kg nem nyomon követhető, lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivontak a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltották, továbbá elrendelték az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

A vendéglátóhely kizárólag az élelmiszer-biztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – közölte a Nébih honlapján.