Egy étterem betiltotta a borravalót, a pincérek imádják

Forrás: hvg.hu

 2015. január 08. 17:47

Egy amerikai étterem betiltotta a borravalót, cserébe 35 ezer dolláros fizetést és egészségügyi biztosítást ad dolgozóinak. Mindez azért is nagy szám, mivel az USA-ban ritka a teljes munkaidős fizetés a vendéglátóiparban, a borravalós munkakörökben pedig igen alacsony a minimálbér.

Egy pittsburghi étterem, a Bar Marco betiltotta a borravalót, cserébe viszont teljes munkaidős bért, juttatásokat és egészségügyi biztosítást fizet munkavállalóinak – írja a Business Insider. Az éves bér 35 ezer dollárra rúg. Az étterem emellett részesedést nyújt dolgozóinak a cégben, illetve 10 napos fizetett szabadságot is adott a munkavállalóknak (az USA-ban lényegesen kevesebb szabadsága van a dolgozóknak).

A döntés azért is nagy szó, mivel az USA-ban nagyon ritka a vendéglátóiparban a teljes munkaidős fizetés, a borravalós munkakörökben pedig igen alacsony a minimálbér. A hírre az étteremhez elkezdtek özönleni az önéletrajzok, sokan szeretnének a Bar Marcóban dolgozni.

A megoldás máris nagy sikert aratott a munkavállalók körében is: az egyik munkavállaló a Facebookon azt írta, hogy ez a döntés nagyon megható és hihetetlen, emellett büszke arra, hogy egy ilyennek a része, illetve támogatja a vállalkozást a kérdésben. A cég mindegyik munkavállalója elfogadta a változást.

Ha azonban mégis érkezne borravaló az étterembe, akkor azt elkülönítve kezelik, és átcsoportosítják egy olyan programjukhoz, melyben gyerekeket tanítanak főzni.