Egy falat Spanyolország, egy korty Portugália – ettől lesz finom az utazás

Szerző: H. Horváth Orsolya

Forrás: turizmus.com

 2022. október 11. 14:45

A hagyományos helyi ételek és italok megkóstolása mindig is az utazási élmények fókuszában álltak. Szerzőnk európai lakóautós körútján arra kereste a választ, kell-e még a tradicionális gasztronómia a 21. században?

Legyünk bármennyire is eltökélt kulturturisták, valljuk be, ha visszaemlékezünk egy-egy útra, rögtön szóba kerül, hogy „emlékszel arra a fantasztikus sonkára/rákra/sütire, amit ..."

Átszelve Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot és Portugáliát, mi is belekóstoltunk mindenbe, amibe egy vegetáriánus, pontosabban peszkateriánus (aki a halat és a tenger gyümölcseit fogyasztja, de más húsfélét nem – a szerk.) belekóstolhat. Elvégre ki tudná kihagyni a pizzát, a fűszeres csigát (ezt speciel kihagyhattuk volna), a paellát, a churrost vagy a portói borokat?

Senki ne számítson azonban a folytatásban se receptekre, se étteremajánlóra. Praktikus tanácsként csak annyit jegyeznék meg, hogy ha autentikus és megfizethető fogásokra vágyunk, akkor kövessük a helyieket, akik tipikusan nem a főtéren étkeznek.

Paella, churros és portói bor – a spanyol és a portugál konyha kihagyhatatlan ízei

Fotó: H. Horváth Orsolya

Szakmai szempontból arra kerestem a választ, hogy a modern gasztronómiai irányzatok és a nemzetközi éttermek mennyire nyertek teret, mit keresnek a vendégek. A tapasztalat azt mutatta, hogy a helyi, tradicionális kínálat erősen dominál, emellett eltörpül a nemzetközi éttermek száma. Sok esetben a helyi nem csak az adott ország gasztronómiáját jelenti, hanem a tartományit, például a katalán vagy galíciai konyhát. A hagyományos éttermek kínálatába is beépülnek olyan globális trendek, mint a fenntarthatóság („nulla kilométeres" alapanyagok, „farm to fork") vagy az allergén mentes fogások, ezek azonban nem csökkentik a tradicionális konyha élményét. Alapvetően a hagyományos ízek jelentik a vonzerőt, ami a vendég számára újdonság, érdekesség még akkor is, ha a helyiek számára szokványos.

És hogy mitől nem lesz elcsépelt és lapos az évtizedek óta ugyanúgy készített bacalhau vagy a pastel de nata?

  1. Elsősorban a minőségi alapanyagoktól. A hagyományos ételek jellemzően egyszerű, helyben fellelhető alapanyagokból készülnek, jó esetben hagyományos feldolgozási és tartósítási módszerekkel, mint a sózás, füstölés, fermentálás. Értékét pont az így nyert ízek gazdagsága adja.
  2. Másodsorban a vendéglátás színvonalától. A helyek kialakítása, a tálalás, a dizájn követi a 21. századi trendeket, a személyzet pedig őszintén igyekszik megfelelni a vendégek személyre szabott igényeinek. (Így lesz egy egyszerű rendelésből tízperces elmélyült beszélgetés, akár egy cafe con leche esetében is.)
  3. Harmadsorban pedig attól, hogy a helyiek érezhetően büszkék a hagyományos ételeikre, az ezekben rejlő több százéves tudásra. Lelkesen mesélnek a hozzájuk kapcsolódó történetekről, így plusz érzelmi töltetet adnak hozzá.

A gasztropiacok autentikus lelőhelyei a helyi ízek felfedezésének

Fotó: H. Horváth Orsolya

A helyi fogások iránti kereslet mértékét jól szemléltetik a gasztropiacok. Gyakorlatilag minden nagyobb városban találkoztunk ételcsarnokokkal. Hol a hagyományos piaccal egy épületben, hol teljesen elkülönülve, az azonban közös volt mindegyikben, hogy zsúfolásig tömve voltak és hosszú sorok kígyóztak a bisztrópultok előtt a frissen készült helyi fogásokra várva.

A gasztronómiában rejlő értékek kiaknázása szinte minden ország számára adottak. Mi magyarok is büszkék lehetünk a halászlére, a gulyásra, a somlóira és változatos borainkra, ne féljünk használni ezeket!

* A szerző desztinációs turisztikai és marketing szakemberként dolgozott, mielőtt idén januárban digitális nomád életformára váltott. Az útközben tapasztalt jó gyakorlatokról időről időre beszámol a Turizmus.com-on. Korábbi cikkei itt olvashatók.