Egy francia Varsóból – interjú az Orbis elnök-vezérigazgatójával

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. március 06. 11:30

Az Accor-Pannonia az elmúlt években több jelentős bejelentéssel lepte meg a magyar piacot. Január elején érkezett az újabb hír: a szállodavállalat irányítását Közép-Kelet-Európában átvette a lengyel Orbis. A vállalat francia elnök-vezérigazgatója, Gilles Clavie interjút adott a Turizmus Panorámának.

– Bár az Orbis immár a szállodaiparban tölt be jelentős szerepet, mi, magyarok eredetileg a legjelentősebb lengyel utazási irodaként ismerhettük meg a brandet. Mi a cég fő tevékenysége manapság?

– Az Orbis a varsói tőzsdén jegyzett cég, amelynek többségi tulajdonosa az Accor. A vállalat ma a régió vezető szállodaüzemeltetője, több mint 60 hotellel Lengyelországban és további öttel a balti országokban.

Tény azonban, hogy korábban a cég szerteágazó tevékenységet folytatott: érdekeltségei voltak kaszinókban, közlekedési vállalatban, és saját utazási irodával is rendelkezett. Ám időközben megváltunk ezektől a tevékenységektől, s ma már a szállodaiparra koncentrálunk. Racionalizáltuk portfóliónkat, emeltük a szállodáink minőségét, párat el is adtunk, néhány bérbe adott házat pedig visszavásároltunk, vagyis egészséges környezetet teremtettünk a további fejlődéshez.

A jelenlegi Accor-tranzakció keretében idén januárban 38 kelet-európai egységgel bővült a portfólió, ebbe beletartozik a 17 magyarországi szálloda, amelyek a Sofitel, MGallery, Novotel, Mercure és ibis brand alatt üzemelnek. Az Orbis lett az Accor-márkák kizárólagos képviselője a régióban, az ügylet összesen több mint 100 szállodát érint, 8 országban, ahol már jelen vagyunk, és 8 további piacon, ahol még nem léptünk színre.

– Budapestre február első napjaiban látogatott el. Melyik szállodákat nézte meg, és mik az első benyomásai?

– Tavaly ősz óta többször is jártam Budapesten, és már az összes Accor-hotelt megtekintettem ebben a gyönyörű városban, ahol több szegmensben is kiváló a lefedettségünk. Összességében, a szállodák teljesítményét, a termékeket, szolgáltatásokat, a munkatársak profizmusát és elkötelezettségét elnézve nagyon optimista vagyok. De természetesen mindig akad javítani és fejleszteni való, épp ezért most választjuk ki azokat a házakat, ahol modernizálást és fejlesztést hajtunk végre. Ezt vezető piaci pozíciónk megtartása érdekében meg kell tennünk.

– Milyennek látja a magyar szállodapiacot? Miben különbözik a többi kelet-európai országtól?

– Egyértelműen látszik, hogy Magyarországon véget ért a válság. A turizmus bővül, és 2014 nagyon jól sikerült, főleg az év vége, arra számítunk, hogy a tendencia folytatódik.

Ha össze kell hasonlítanom az önök hazáját Lengyelországgal, azt mondanám, hogy a gazdasági válság Magyarországon erősen érződött, míg Lengyelországban az Európát átható recesszió ellenére növekedett a GDP. A magyarországi adatok elemzésekor kiderült, hogy néhány dolgot még javítanunk kell, ám összessé­gében a trend pozitív és a piac bővülését vetíti elő. Jól tudjuk, hogy a hotelpiac szorosan összefügg a GDP-növekedéssel, és a térségben minden országban emelkedik a nemzeti össztermék, ami jó alap a további fejlesztésekhez és befektetésekhez.

– Mennyire érezhetik meg a tulajdonosváltást az Accor-szállodák és vendégeik Magyarországon?

– Mindez nem befolyásolja a szállodák napi működését, a vendégek pedig a termék javulását veszik majd észre. A szállodák továbbra is vendégeikre és partnereikre fókuszálnak a legmagasabb szintű szolgáltatást és terméket kínálva.

– És a turisztikai szakma mennyire veszi észre a változást?

– A magyar piac meghatározó szereplőjeként, a szakmával együtt továbbra is támogatni fogjuk az idegenforgalom fejlesztésére tett helyi kezdeményezéseket.

– Tervez változást a magyarországi menedzsmentben?

– Számunkra fontos, hogy az egyes piacokat helyi, a sajátosságokat jól ismerő szakemberek vezessék. Dr. Kérdő Gábor, aki kelet-európai jogi igazgatóként dolgozik évek óta, a jövőben az elsődleges kapcsolattartó lesz eszközmenedzsment és fejlesztési ügyekben a régióban, Lengyelországot és a balti országokat kivéve. A brandeket továbbra is a lokális szakembereink menedzselik. A magyar piac mérete és fontossága miatt azonban létrehoztuk a regionális üzemeltetési igazgató pozíciót, kiterjesztett hatáskörrel, budapesti székhellyel. Stefan Potocki, az egyik tapasztalt vezetőnk nemrég vette át Budapesten az economy és középkategóriás hotelek regionális üzemeltetési igazgató pozícióját Magyarország, Csehország és Szlovákia vonatkozásában.

– Mennyiben más az ő feladatköre az Accor korábbi country managerei­nél?

– Stefan az összes economy és középkategóriás brand – a Novotelek, a Mercure-ök és az ibisek – üzemeltetésért felel a régió említett három országában. Egy tapasztalt felső vezető, aki üzemeltetési döntéseket hoz, és képviseli cégünket a helyi üzleti közösségek és a turizmus irányítói felé.

– Ön milyen gyakran látogat majd Magyarországra?

– Ahogy azt a február 1-jei turisztikai évadnyitó gálán is említettem, örömmel nézek elé a rendszeres viziteknek. Gyakorlatilag havonta jövök majd Budapestre. Egyúttal szeretném biztosítani önöket és a szakmát is a felől, hogy az Orbis és az Accor-Pannonia továbbra is részt kíván venni a magyarországi szállodaipar erőteljes fejlesztésében.

 


Névjegy

A 45 éves Gilles Clavie karrierjét az Eridania Beghin-Say-nél kezdte 1993-ban, pénzügyi területen. Az Accorhoz 2001-ben csatlakozott a szabadidős és az üzleti hotel szegmens reportingigazgatójaként Párizsban, 2004 és 2010 között kontrollerként dolgozott.

Az Orbishoz 2011-ben került a felső vezetés tagjaként, itt a stratégiáért, a menedzsmentkontrollért, az IT-rendszerért és az ingatlangazdálkodásért felelt. Ő hozta létre és vezette az ingatlanmenedzsment bizottságot, amely a különböző befektetési projektek mélyanalízisét végezte. Elnök-vezérigazgatói kinevezését az Orbis élére tavaly nyáron kapta.