Egy hetet „csúszik”, még több látványosságot kínál a Sziget Fesztiválköztársaság

 2014. április 14. 23:06

A Sziget Fesztiválköztársaság idén a szokásosnál egy héttel később, augusztus 11-18. között nyílik meg, a sztárfellépők megnyerésén túl idén a kulturális sokszínűség látványos megjelenítésén, valamint a kisebb fesztiválokra jellemző családias, intimebb hangulat visszaállításán van a hangsúly.

A legszembeötlőbb változás, hogy az idén egy héttel odébb tettük a fesztivál dátumát annak érdekében, hogy ütősebb sztárprogramot tudjunk felvonultatni – jelentette be Gerendai Károly főszervező az április 14-én megtartott sajtótájékoztatón. Úgy tűnik, megérte váltani, az idei zenei felhozatal vonzóbb az eddigieknél, a rajongók több és aktuálisabb fellépőt várhatnak, amit az előzetes jegyeladási adatok alapján a közönség is értékel. A legfrissebb hírek szerint jön az Outkast, a Manic Street preachersés a The 1975. Az End Show – amit idén Calvin Harris prezentál – mellett lesz opening Show Deadmau5-szal, valamint teljes értékű programnappá válik a „Nulladik Nap.”

 

Az idei évben még nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi terekbe és az aktivitásra. Egyedi élményt, családiasabb közeget kínál a Woodstock 45. évfordulója előtt is tisztelgő, újdonságként létrehozott Tábortűz Színpad, előzetesen válogatott, amatőr és profi fellépőkkel, tábortűzzel. Szintén újdonság az elsősorban közösségi térként funkcionáló Sziget Közösségi Kert. Nem kell hiányolni a látogatóknak a tavaly hatalmas sikert adatott Sziget Beach-et, valamint az önálló romkocsma negyedet sem. A sokakat megmozgató látványos akciók sorát a Color Party, a Lufi Party és a Srandlabda Party mellett Zászló Party és Buborék Party is lesz. A Berlini Fal leomlásának 25. évfordulója előtt egy 100 méteres, dekorálásra váró fal felépítésével, valamint a Berlin tematika megjelenítésével tisztelegnek a programkínálatban. Elhangzott: az elektronikus zene legnagyobb sztárjai a Nagyszínpadon kapnak helyet, a raklapokból felépülő Colosseum nagyobb felépítményt kap.

A fesztivál kulturális kínálatát látványosabban igyekeznek megjeleníteni. Szép Fruzsina programigazgató elmondta: a Világfaluban koncentrálják eddigi Világzenei Színpad, a Roma Sátor, az Afro-Latin Színpad és a Hungarikum Falu művészeinek legjavát. A korábbi Holland- és Mambo színpad az Európa nevű színpadban forr össze. Közös helyszínt, ezen belül tematikus napokat kapnak az ír és a blues zenék. A képzőművészeti tematikájú helyszíneket az Art Zóna tömöríti.

A látványvilágot színesítő installációk megalkotására idén is nemzetközi pályázatot hirdetnek, keresik a Fesztiválköztársaság „szabadságszobrának” megalkotóját is.