Egy igazi hungarikum: Kocsitoló Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2015. július 01. 15:54

Egy 15. századbeli magyar találmánynak és a kocsit készítő mestereknek állít emléket Kocs községe immár tizenhetedik alkalommal, a Nemzetközi Kocsitoló Fesztiválon.

Ki ne ismerné a „kocsi" szavunkat, amely nemzetközi karriert futott be? Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a népszerű négykerekű gyökerei a Komárom-Esztergom megyei Kocs községébe nyúlnak vissza. Itt rendezik meg július 10-12. között a Kocsitoló Fesztivált.

A Mátyás király korabeli bognároknak köszönhetően az addigi kényelmetlen szekérből megszületett a jobban rugózó, gördülékenyebb jármű, vagyis a maga kocsi. A szót a taxi mellett talán mindenhol ismerik a világon (coach, Kutsche, stb.) magyar eredetéről azonban már kevesen tudnak.

 

A háromnapos – kulturális és gasztronómiai eseményekben gazdag – rendezvény fő látványossága a különböző kategóriákban megrendezésre kerülő kocsitoló verseny. A hagyományos felnőtt futamon ötfős csapatok egy több száz kilós kocsit próbálnak az 1800 méter hosszú pályán, a legrövidebb időn belül célba juttatni. A Gladiátor futamon Kocs község felnőtt egyéni indulói mutatnak példát kocsitolásból, a Gézengúzok versenyszámban pedig a Tatai kistérségi települések kisiskolásaiból verbuvált hatfős csapatok mérik össze tudásukat.

Hagyományőrző kezdeményezésként idén először kerül sor a „Nagymenők" elnevezésű kocsiépítő versenyre. Az indulók saját maguk alkotta járművekkel nevezhetnek. A nebezett járműnek 4 kerékkel kell rendelkeznie, belső égésű motor, akkumulátor nem működtetheti, csak alternatív hajtás engedélyezett.